Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen utraderad i Ryssland

Annons

Resultaten från de ryska lokalvalen i söndags bekräftar det väntade: någon politiskt representerad opposition existerar i princip inte längre i Ryssland.

I fullmäktigevalet i Moskva vann maktpartiet Enade Ryssland nästan 70 procent av rösterna, visade preliminära siffror på måndagen, enligt nyhetsbyrån Ria. Bara ett enda annat parti klarade av sjuprocentsspärren: Kommunistpartiet, med drygt 13 procent av rösterna.

Därmed har den liberala, västorienterade ryska oppositionen nu också förlorat sitt sista stora fäste. I det senaste Moskva-valet, 2005, fick liberala Jabloko 11 procent av rösterna. Nu blev det endast 4,7 procent, vilket gör att partiets sista representanter på någorlunda hög nivå i Ryssland - partiledaren Sergej Mitrochin och poeten Jevgenij Bunimovitj - tvingas lämna stadsduman.

Under Sovjettiden var valen dekorationer. I dag är de imitationer. I Ryssland blir varje val värre än det föregående, sade Mitrochin till Reuters i förra veckan.

Enade Ryssland vann överlägset överlag i de 76 regioner där det i söndags hölls regionala och lokala val. I Tjetjenien omvaldes exempelvis borgmästaren i Groznyj, Muslim Chutjijev med drygt 87 procent av rösterna, enligt Ria.