Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen utraderad i Ryssland

Annons

Resultaten från de ryska lokalvalen i söndags bekräftar det väntade: någon politiskt representerad opposition existerar i princip inte längre i Ryssland.

I fullmäktigevalet i Moskva vann maktpartiet Enade Ryssland nästan 70 procent av rösterna, visade preliminära siffror på måndagen, enligt nyhetsbyrån Ria. Bara ett enda annat parti klarade av sjuprocentsspärren: Kommunistpartiet, med drygt 13 procent av rösterna.

Därmed har den liberala, västorienterade ryska oppositionen nu också förlorat sitt sista stora fäste. I det senaste Moskva-valet, 2005, fick liberala Jabloko 11 procent av rösterna. Nu blev det endast 4,7 procent, vilket gör att partiets sista representanter på någorlunda hög nivå i Ryssland - partiledaren Sergej Mitrochin och poeten Jevgenij Bunimovitj - tvingas lämna stadsduman.

Under Sovjettiden var valen dekorationer. I dag är de imitationer. I Ryssland blir varje val värre än det föregående, sade Mitrochin till Reuters i förra veckan.

Enade Ryssland vann överlägset överlag i de 76 regioner där det i söndags hölls regionala och lokala val. I Tjetjenien omvaldes exempelvis borgmästaren i Groznyj, Muslim Chutjijev med drygt 87 procent av rösterna, enligt Ria.