Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen kritisk efter nedläggningsbeskedet: "Man släcker ner landsbygden"

Margareta Andreasson, vice ordförande i omsorgsnämnden (C), är skarpt kritisk till avvecklingen av de två vård- och omsorgsboendena.
– Man släcker ner på landsbygden. Det här bekräftar bara våra farhågor, säger hon.

Margareta Andreasson är 2:e vice ordförande i omsorgsnämnden och hon berättar att hon har haft på känn en tid att den här dagen skulle komma.

– Allt mer ska in till centrum. Det är en fortsatt nedmontering av landsbygden, säger hon och tillägger att en del i avvecklingen förmodligen också beror på att pengar behövs till nya vård- och omsorgsboendet i Själevad.

– Det är klart att man blir frustrerad. Det påverkar ju både de som bor på ställena och alla som jobbar där. Dessutom är ju de flesta anställda kvinnor. Det handlar om arbetstillfällen på landsbygden, säger hon.

Läs även: Kommunen vill lägga ner Mogårn och Sidensjögården: "Nödvändig åtgärd"

– Även om jobb erbjuds på andra ställen är det ju inte på landsbygden, där många av dem bor.

– Och det blir också svårt för många äldre i ytterområdena när allt ska in till centrum.

Margareta Andreasson anser även att det nu lagda förslaget är ett bevis på att kommunen genom åren inte har lagt tillräckligt med pengar på underhåll.

– Min känsla är att underhållet på de här boendena har varit dåligt. Sedan vet jag inte hur arbetsmiljön och kvalitén är – jag måste få veta mer, säger hon.

– Spontana reaktionen är i alla fall att man undrar varför inte underhållet har skötts bättre genom åren?

Läs även: Två äldreboenden i Örnsköldsvik får framtidsbesked idag

Margareta Andreasson säger också att hon inte har någon aning om vad som ska hända med lokalerna, men att hon hoppas på något bra variant om nu avvecklingen blir av.

– En försäljning och ett trygghetsboende kan vara ett alternativ. Men som sagt, jag vet ingenting i dagsläget.

– Men när man projekterar för nästa nybygge hoppas jag förstås att det blir på landsbygden. Det känns som ett krav, säger hon.

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till Iphone eller Android.