Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionella gripna i Iran

Annons

En framträdande iransk oppositionsledare och tidigare utrikesminister, Ebrahim Yazdi, greps i sitt hem tidigt på måndagen, uppger hemsidan Rahesabz enligt AFP.

Yazdi är i dag ledare för den olagliga men tolererade Iranska frihetsrörelsen. Han greps i sitt hem och fördes till okänd plats av säkerhetstjänstemän, uppger hemsidan, som lägger till att Yazdi kallats till underrättelseministeriet förra måndagen, men inte gått dit.

Aktivisten och journalisten Emadeddin Baghi ska också ha gripits, enligt hemsidan.

Flera medhjälpare till den reforminriktade tidigare presidenten Mohammad Khatami och oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi ska också ha gripits enligt flera av oppositionens hemsidor.

Oppositionsanhängare planerade samtidigt för begravningen av offren för helgens våldsamheter, bland dem Seyed Ali Mousavi, syskonbarn till Mousavi.

Sådana begravningar har tidigare ofta blivit startpunkter för protester och därmed regimens intresse.

Iransk statskontrollerad tv hade tidigare på dagen rapporterat om att totalt 15 personer dödats i söndagens oroligheter. Tio av dem var enligt tv-rapporten "anti-revolutionära terrorister", vilket sannolikt betyder oppositionsanhängare, medan de övriga fem uppgavs ha dödats av "terroristgrupper" i en "misstänkt gärning", uppger AFP.

Senare uppgavs att Seyed Ali Mousavis kvarlevor har förts från sjukhuset till en okänd plats.

Min brors kropp fördes bort från sjukhuset och vi kan inte hitta den, sade Seyed Reza Mousavi till Parlemannews, den hemsida som drivs av den reforminriktade minoriteten i parlamentet. Ingen vill ta på sig ansvaret för att ha fört bort kroppen. . . Vi kan inte ha en begravning innan vi hittar kroppen.

35-åringen sköts till döds under söndagens protester i Teheran som förvandlades till den blodigaste sammandrabbningen mellan oppositionella och säkerhetsstyrkor sedan det omstridda valet i juni.

Polisen i Teheran uppgav att den utreder dödsfallet.

Samtidigt rapporterade oppositionshemsidan Norooz att polisen avfyrat tårgas på måndagen för att skingra demonstranter som samlats vid sjukhuset där kroppen fanns, uppger Reuters.

Den iranska statstelevisionen uppgav på måndagen att över 15 människor dödats i de upplopp som skakat Teheran. Av dessa ska enligt myndigheten för underrättelser minst tio ha varit medlemmar av "anti-revolutionära terroristgrupper".

Enligt de senaste uppgifterna från den engelskspråkiga statliga tv-kanalen press-tv ska åtta människor ha dödats vid helgens oroligheter i Iran, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Siffran strider mot persiskspråkig statlig tv:s tidigare uppgifter om minst 15 döda. Uppgifterna om dödsoffer är oklara då oberoende medier hindras att bevaka demonstrationerna.