Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna landskap: "Inget kan ersätta betande mular, trampande klövar och bajsande rumpor"

I Världsnaturfondens Köttguide 2016 utnämner WWF svenskt naturbeteskött till det miljöklokaste valet av nötkött. Miljöpartiet meddelar att de vill värna om biotoperna i våra gamla betesmarker. Två ställningstaganden som verkligen går hand-i-hand och även passar direkt in i Landsbygdspartiet oberoendes partiprogram.

Det är ett stort erkännande till alla som kämpar med att hålla våra marker öppna genom bete kring fäbodar och fjällgårdar, på små och stora gårdar i hela landet. Kanske kombinerat med en stor kulturgärning, genom bevarande av utrotningshotade gamla lantraser.

■■ För fler insändare, klicka här.

För bevarande av de betespräglade biotoperna i hagmarker, utmarker, skogar och fjälltrakter finns inget som kan ersätta betande mular, trampande klövar och bajsande rumpor. Dessa marker är inte användbara för odling av sådana växter som människor kan tillgodogöra sig. Men fodervärdet representerar miljardbelopp som skulle kunna utnyttjas mycket mer effektivt genom att, med hjälp av betesdjur som i århundraden tidigare, producera mjölk och kött.

En förutsättning för mjölkproduktion är att det föds kalvar. Utan en inhemsk marknad för kött blir det heller ingen mjölk eller öppna betesmarker med bevarad biologisk mångfald.

Vi ser fram mot en renässans för traditionell djurhållning i hagar, skogar och fjälltrakter och förutsätter att WWF och MP kommer att göra allt som står i deras makt för att främja brukandet av naturbeten i hela landet. Det måste innebära att de som organisationer ansluter sig till Landsbygdspartiet oberoendes nollvision för frilevande varg, inte bara inom renbetesområdet, utan i alla delar av landet som lämpar sig för utomhusvistelse och betesbruk ,lliktydigt med produktion av naturbeteskött och helsvenska mejeriprodukter.

Hela landet skall brukas – det är sunt bondförnuft!

För Landsbygdspartiet oberoende:

Tjern Inga Wall

Särna

Erika Sörengård

Partiordförande, Ervalla

Magnus Malmsten

Norrtälje

Pia-Maria Johansson

Nora

Arne Gunnarsson

Strömsnäsbruk

Hans Boström

Hallen

Claes Littorin

Knutby

Åke Karlsson

Kolmården

Gunilla Fluur

Näsåker

Cecilia Kähäri

Storfors

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel