Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öppna fiskodlingskassar är förödande för vattenmiljön

Svar till Lena Ek, miljöminister 2006-2014, på Allehanda.se den 12/9.

Bästa Lena Ek! Tack för vänligt svar! Tyvärr missuppfattade Du Rädda Höga Kustens senaste insändare. Våra utsagor handlade inte om att ”prövningar är föremål för direkt politisk påverkan.” Vårt påstående var i stället: ”Landsbygdsminister Eskil Erlandsson siktar mot att före 2020 odla 50 000 ton fisk i öppna kassar i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.”

Bakgrunden till denna satsning var den vattenbruksstrategi som framförallt Eskil Erlandsson hade arbetat fram i samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Deras forskare, framför allt professorerna Anders Kiessling och Anders Alanärä, hade gett ”goda” råd. Kiessling ansåg till och med att 150 000 ton kunde odlas i magra, det vill säga rena, vatten! Det hade gett ett nätt litet utsläpp på 1 368 ton fosfor i tre län. Reningsverken i hela Sverige släpper ut 250 ton.

De ”goda” råden byggde på framförallt följande: 1) Sveriges enda försök att gödsla ett vattenregleringsmagasin, Stormjölkvattnet i Jämtland. Dubbelt så stor röding! Inget läckage av fosfor till Bottenhavet! 2) Strikt tillämpning av tysken Vollenweiders fosforformel. Bara i jämtländska Storsjön kunde odlas 10 000 ton! 3) ”Ta från dom rika och ge till dom fattiga”, en ”vetenskaplig” uppsats av Kiessling/Alanärä. Odla musslor i Östersjön, mal ner och blanda i fiskfoder för att mata fisk i det fattiga, det vill säga rena, Bottenhavet! Har det blivit verklighet under din tid som miljöminister?

Det kom en utredning 2009. Därefter ett regleringsbrev till Jordbruksverket med en direkt politisk påverkan: Utarbeta riktlinjer för svenskt vattenbruk enligt ”vattenbruksstrategin”.

Den styrde sedan utredningsarbetet, helt i enlighet med politikernas beslut. Modern RAS-teknik var utesluten (RAS betyder Recirculating Aqua System). Öppna kassar skulle användas. JV och utredarna blev alltså bundna av politikernas beslut.

I utredningen deltog även tre vattenbrukare. Den mest namnkunniga av dessa var Olof Karlsson från Åland. Men de pallade inte för trycket från forskare, miljöhandläggare och NGO-gruppen. I den senare ingick Charlie Fredriksson, Jamttrollarna, Ellen Bruno, SNF och undertecknad för RHK. I utredningens slutskede hoppade vattenbrukarna av och undertecknade därför inte Miljögruppens 50-sidiga rapport till JV.

Vad skrev Eskil Erlandsson i somras när han var vikarie för dig, Lena? Sveriges regering avser inte att förändra regelverket när det gäller öppna kassar. Samma regelverk gäller i hela Sverige.

Orsaken torde vara att både han och Du har samma uppfattning som den landsbygdsministern i upprepade brev gett uttryck för: ”Regeringen anser att det är viktigt att betona vattenbrukets positiva miljöeffekter…”

Tyvärr Lena Ek! Det senare är inte sant! Öppna kassar ger en förödande påverkan på vår vattenmiljö. Det gäller i Blekinge likaväl som i Mellannorrland! Om detta ber RHK med sitt nätverk i fyra län att få återkomma till!

Med vänlig hälsning

Nils-Erik Vigren för RHK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel