Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst vara klimatsmart

/
  • Grenuttag med inbyggd strömbrytare är ett klimatsmart sätt att hantera stand by-funktioner, som annars drar ström - och pengar -  i onödan.

Det finns många sätt att vara klimatsmart på. Ibland är förändringen så enkel att man inte ens tänker på att den finns.
E-fakturor hör till den kategorin.

Annons

Alltfler ställer alltmer in sig på att bli mer klimatsmarta i sitt sätt att leva. Miljön har helt enkelt kravlat sig betydligt högre upp på listan över viktiga frågor i livet.

Många som går in i en affär letar sig oftare fram till kravmärkta produkter, eller till och med till de som är rättvisemärkta. Det finns också en social dimension i det klimatsmarta tänket.

Den som också köper rättvisemärkt hjälper i någon mån till att förbättra miljö och arbetsförhållanden i tredje världen. Det tar visserligen tid, eftersom vi måste vara många som handlar. Men rättvisemärkt kaffe, som har blivit en allt större produkt, visar att det går att göra skillnad om vi är uthålliga och blir fler som gör mer.

Sopsorterat har många gjort länge. På många håll finns det redan dubbla soptunnor, en för komposterbart material och en för det brännbara. På andra håll har man en bit kvar. Men det går åt rätt håll inom de flesta områden.

Blir det klimatsmarta dyrare kan det dock lätt bli en backlash i kristider. Därför är det viktigt att orka se långsiktigt på de insatser vi gör, både som enskilda personer och som samhälle.

Köper vi energisnåla lampor är de visserligen dyrare i inköp, men de håller betydligt längre.

Köper vi en miljöklassad bil sparar vi både på klimatet och på bensinpengarna. Eller gjorde det innan bensinen blev billigare att använda än etanolen. Ett väldigt oklokt förhållningssätt av ett samhälle som ska ställa om.

Lika oklokt som när EU:s klimat- och energipaket tillåter EU-länderna att spara mer än hälften av utsläppsminskningen genom insatser i tredje världen. Dessvärre stred den svenska regeringen hårt för den lösningen. Det ger paketet en dålig eftersmak. Det minskar takten i EU-ländernas eget klimatarbete. Det är oklokt av flera skäl.

Vi vet att tuffare regler skyndar på den nödvändiga forskningen. Forskning som ger teknikframsteg som gör nytta för hela samhället. Att ligga långt framme i teknikskiften lönar sig.

För oss som privatpersoner finns många sätt att bidra. Inte minst gäller det energiomställningen för hushållen, som ROT-avdraget nu kan göra billigare.

Men det finns andra enkla steg att ta. Klimatsmarta val som få tänker på.

Dagens Nyheter (18/12) skriver om den enorma fakturahantering som sker, utifrån en undersökning av forskare på avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH. Nio av tio fakturor skickas i dag per post. Det innebär fakturakostnader både för företagen och för kunden. Men det innebär också stora koldioxidutsläpp.

Kunde hela den fakturahanteringen styras om till e-fakturor, skickas digitalt, skulle utsläppen av koldioxid minska med 40 000 ton. Det låter nästan ofattbart om man inte tänker efter vad det handlar om: Pappersproduktion, distribution, tryckning och arkivering.

Inte oväntat protesterar Posten, som menar att de ändå måste distribuera övrig post.

Men även om vi tar hänsyn till den protesten finns det vinster att göra både för klimatet, kunden och företaget med e-fakturahantering.

Alla som ändå betalar sina fakturor via nätet gör klokt i att välja en klimatsmart lösning. Att 40 000 ton motsvarar utsläppen från 13 000 bilar under ett år, visar potentialen.

Ett klimatsmart nyårslöfte vore att e-fakturera mera.

MONICA SUNDBERG

Mer läsning

Annons