Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har ont om tid

/
  • Några vandrare på sönderslagna Route 35 i Seaside Heights, New Jersey, efter orkanen Sandy. Fler våldsamma stormar är att vänta när temperaturen stiger.

Annons

Qatars huvudstad Doha står som värd för FN:s stora klimatkonferens COP 18 som öppnar på måndag i nästa vecka. Det är ett intressant val av konferensstad.

I lilla ökenlandet Qatar på Arabiska halvön ska världens miljö- och statsministrar hitta en lösning på hur beroendet av fossila bränslen ska minska.

Den olja som gjort Qatar och deras grannländer sanslösa rika ska fasas ut och det brådskar. Naturen och människorna har inte råd med ett nytt misslyckande som vid klimattoppmötet i Köpenhamn 2009.

Men klimatfrågan har halkat ner på den politiska agendan. Det har varit viktigare att hantera krisande banker, valutor och en växande lågkonjunktur i den rika delen av världen. Klimatet har satts på väntelistan.

Klimatförändringarna väntar dock inte. De extrema väderfenomenen blir allt vanligare. De kan till och med drabba storstäder som New York. Havsnivåerna stiger sakta men säkert i takt med att glaciärerna smälter och temperaturen stiger.

Målet för FN är att begränsa temperaturhöjningen till två grader under det innevarande seklet. Det kommer inte att hålla ens om åtagandena följs, varnar Världsbanken för i en ny rapport.

Banken konstaterar att det görs för lite. Koldioxidutsläppen ökar i stället för att minska. Om inte löftena hålls kommer temperaturen att öka med dramatiska 3,5-4 grader redan till år 2060. Om löftena infrias kan det ändå bli så mycket varmare fram till nästa sekelskifte.

Det skulle betyda en katastrof för stora delar av världen och det är de fattigaste länderna som drabbas mest. Låglänta länder kommer att dränkas och miljontals människor tvingas bli klimatflyktingar.

Torkan och hettan kommer att tillta i redan torra och varma regioner. De svåra översvämningarna och stormarna kommer att bli fler och ännu kraftigare.

– Det är mycket, mycket ont om tid. Världen måste börja hantera klimatförändringarna mer aggressivt, säger Världsbankens chef Jim Yong Kim.

Klimatpolitik behöver inte vara en uppoffring. Vägen till en fossiloberoende ekonomi kan också vara ett sätt att stärka konkurrenskraften. Den som går först kan vinna stora fördelar.

Världsbanken kan inte direkt beskyllas för att vara några fanatiska miljömuppar. Bankens rapport kan därför inte avfärdas som en partsinlaga från gröna politiker eller miljöorganisationer.

Den bör tas på största allvar som en rejäl väckarklocka. Frågan är om det räcker för att få världens ledare att vakna och vidta de nödvändiga åtgärderna.

Det blir upp till bevis i Doha. Världens ledare får inte ännu en gång svika den enda jord vi har. De måste slänga prestigen och egoismen åt sidan och hitta en gemensam lösning på ett gemensamt problem.

Peter Franke

Mer läsning

Annons