Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vems ansvar är en god vård?

Annons
Lördag 23 februariVems ansvar är en god vård?

Gårdagens riksdagsdebatt om äldrevården gjorde knappast bilden av framtidens äldrevård ljusare.

Inte för att det egentligen behövs. Den svenska äldrevården är för det mesta god. 662 anmälda fall av vanvård är kanske undantagen som bekräftar det, hur groteskt det än kan låta. Man kan inte ta itu med problemen man inte vet om.

Antalet personer som vårdas i Sverige är tusenfalt fler. Att anmälningarna blir fler betyder inte nödvändigtvis att fler fall av vanvård uppstått, utan att Lex Sarah, som kräver att vårdpersonal anmäler missförhållanden, börjar ge effekt.

Det finns, av mer än en kvarts miljon människor som jobbar inom vården, utan tvivel rötägg bland personalen. Svårigheterna att nyrekrytera har påverkats av nedskärningar och ett dåligt uppskattat arbete. Inte av de äldre eller anhöriga förstås, men att de äldre är nöjda betalar varken hyra eller studielån. Flertalet äldre känner sig i alla fall väl omhändertagna av högst kvalificerad personal.

Anmälningarna rör, som vi kunde läsa i Tidningen i torsdags, dessutom mycket få fall av fysiska övergrepp och desto fler av ekonomiska. Det är förstås ingen tröst för den åldring som blivit bestulen, men är det bättre alternativet av de två.

Riksdagsdebatten följde naturligtvis vanligt mönster. Skräckbilder om en katastrofvård presenterades av högern, som rimligt måste ha som syfte att skrämma de äldre. Ett uppdrag som verkar gå hand i hand med försäkringsbolagens försäljning av privata sjukvårdsförsäkringar.

Chris Heister fick dock ingen respons på moderatförslaget om införandet av en äldrepeng. Tackolov för det. Hur äldre ska kunna kräva sin rätt genom att flytta runt med sin penningpung, är svårt att se.

Det ligger inte på den enskilde äldre att se till att hon får god vård. Att förslaget inte vann gehör är förhoppningsvis ett tecken på att de insett det felaktiga i det i fjol presenterade förslag från socialdemokraternas program "En välfärd för alla" som innehöll avsnitt om att individer ska kunna processa om hon inte fått den vård hon har rätt till.

Den rättigheten är förstås lika mycket en betungande skyldighet. Det är ett enormt ansvar att lägga på en sjuk människa och fungerar egentligen bara om hon har tuffa anhöriga som är beredda att ta upp kampen mot myndigheterna.

Det ska inte behövas. I en generell välfärd som ska komma alla till del ska det inte krävas att det finns de som är villiga att processa. Därför är den pågående kvalitetssäkringen ett steg i absolut rätt riktning och ett steg bort från vad som uppenbarligen var en socialdemokratisk ambition att konkurrera med borgerligheten om att tillhandahålla individuella rättigheter till den som det orkade kräva.

På det temat var det ändå glädjande att folkpartiförslaget om en äldreombudsman i alla kommuner tog emot välvilligt av socialminister Engqvist som sade sig vara villig att agera snabbt. Därmed kommer Härnösand inte längre utgöra undantagen som redan satt i gång med ett arbete i den riktningen. Gott så.

Susanne Sjöstedt

Vad kostar en tryckkammare?

Jag vet inte hur det ser ut på era arbetsplatser, eller umgängeskretsar, men här på tidningen har det aldrig funnits så många expertkommentatorer som nu och det är OS och Percy som diskuteras.

Alla vill presentera sin analys över Tre Kronors förlust mot Vitryssland, tjejernas brons och min personliga favorit: att det svenska skidstafettlaget kom i mål efter Japan!

Och så pengarna. De svenska hockeykillarna visade sig tjäna långt mer i veckan än vitryssarna gjorde per år och på vissa håll - som i gårdagens ledare - citerade Peeter-Jaan Kask en finansman som försvarade Percy Barneviks miljard i pension med att Peter Forsbergs har 120 miljoner i årslön.

Vad de svenska hockeytjejerna har för inkomster har förmodligen inte bara jag noll koll på. Målvakten Kim Martin, som fyller 16 år nästa vecka, och tvåmålsskytten Evelina Samuelsson, 17 år, har väl studiemedel. 950 kronor i månaden är det va? Några hundra miljoner i reklampengar skulle inte hon få ens om hon i framtiden vinner OS-finaler.

De pengarna får istället Gunde Svan för McDonaldsreklam. Usel McDonaldsreklam för övrigt.

Grabbarna här på tidningen ville för övrigt att jag kommenterade Sveriges Televisions sändningsval under OS. Till och med när tittarna skulle få avgöra vilken sport som skulle följas i direktsändning och vilken som skulle sändas i efterhand, valde de mot majoritetens vilja. Anja Pärson höll på att ta brons innan Tre kronor hunnit få spö av vitryssarna och valet att eftersända tjejhockeyn är något som stört (den uteslutande manliga) redaktionen.

Själv har jag under OS-veckorna till min förtjusning lärt mig 55 procent av allt som går att lära sig om curling. Curlingtempot är för övrigt ett tilltalande tempo och utvisningarna för slashing är få.

Men sanningen är faktiskt den att jag haft något annat i huvudet i en vecka nu. Jag kan helt enkelt inte släppa den där tryckkammaren!

De flesta av er har säkert glömt tryckkammaren som just nu är står till landstingets förfogande, men som egentligen ägs av försvaret som nu ska avgöra om de vill ha den kvar där den är eller forsla den till Boden. Men jag kan alltså inte släppa det.

I en vecka har jag plågat en av kollegorna med samma fråga dag efter dag: Vad kostar egentligen en tryckkammare?

I artikeln framgår att det endast är tre personer som under förra året behandlades i tryckkammaren som finns placerad i Härnösand. Uppenbarligen ligger min nyfikenhet över priset på en vulgär tradition att räkna ut människors värde i pengar.

Men till skillnad från den heta debatten om Percy Barneviks pension eller hockeyspelarnas löner så handlar tryckkammaren om vad människor är värda och inte deras prestationer. "Vad kostar en människa" kontra "Vad är en människa värd?"

Så vad kan det vara värt att betala för att tre personer ska få behandling i Härnösand i stället för i Stockholm som alternativet blir? Och vad kostar det att ha den kvar i Härnösand som försäkring mot vad som skulle kunna hända i länets kemitäta områden?

Vad kostar en tryckkammare? Och vad är den egentligen värd?Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons