Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill Socialdemokraterna i Ö-vik bygga en friskola åt Idol-Andreas när de egna skolorna är mögelskadade?

Artikel 11 av 40
Kulturhusutredningen i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Förslaget är att Örnsköldsviks kommun bygger en friskola åt Idol-kändisen Andreas Carlsson för uppemot 40 miljoner kronor.

Annons
Kommunetablissemanget har nämligen för avsikt att använda skattemedel till att bygga en helt ny gymnasiefriskola – åt Idol-kändisen Andreas Carlsson.

Socialdemokraterna i Örnsköldsvik pratar gärna om att de jobbar för att kommunen ska vara "en av de bästa skolkommunerna 2020".

I verkligheten blir kommunens lärare sjuka av den dåliga arbetsmiljön på skolorna.

Men inte ens när det regnar in genom Parkskolans tak så tycks Socialdemokraterna ha förstått vidden av det investeringsbehov som finns i kommunens egna lokaler.

I stället för att satsa på att ge Örnsköldsviks lärare och elever en dräglig arbetsmiljö så tänker Socialdemokraterna sätta sprätt på uppemot 40 miljoner kronor.

Näringslivschefen Fredrik Holmgren.

Såväl kommundirektören Magnus Haglund som näringslivschefen Fredrik Holmgren – och Höga Kusten Destinationsbolags vd Peter Holmqvist – har nämligen engagerats av den politiska ledningen för att landa ett minst sagt udda och privat friskoleprojekt (!).

Kommunetablissemanget har nämligen för avsikt att använda skattemedel till att bygga en helt ny gymnasiefriskola – åt Idol-kändisdomaren Andreas Carlsson.

Det är en nedtystad "deal" som ingår i de svulstiga kulturhusplanerna!

Örnsköldsviks kommundirektör Magnus Haglund.

Detta framgår av Carlssons friskoleansökan: "Örnsköldsviks kommun har föreslagit det tilltänkta Kulturhuset som kommer att uppfylla kraven på ändamålsenliga lokaler för AMB:s verksamhet i Örnsköldsviks kommun. AMB avser att skriva ett avtal Örnsköldsviks kommun gällande Kulturhuset (frågor gällande detta besvaras av Fredrik Holmgren, näringslivschef/Tillväxtavdelningen)."

Friskolan hotar kommunala lärarjobb.

Carlssons friskola AMB hotar dessutom ett antal kommunala lärarjobb på Nolaskolan då kommunens ambition är att etablera och stötta en direkt konkurrent till det egna musikestetprogrammet.

Ledarsidan är förvisso principiellt för såväl fri konkurrens som friskolor. Men det här handlar inte om fair business utan om ett skattefinansierat högriskprojekt baserat på diffusa elevprognoser. Detta med stora löften om kommunala åtaganden som vida överstiger vad som är att betrakta som normalt. Särskilt när Carlssons ena ansökan ännu inte blivit godkänd av Skolinspektionen och den andra ligger hos förvaltningsrätten i väntan på ett avgörande.

I Sundsvall sa Socialdemokraterna nej till Andreas Carlsson eftersom han enligt kommunledningen krävde kommunala subventioner.

Dessutom väcker den riktade satsningen åt Idol-Andreas Carlsson stora frågetecken utifrån kommunallagens förbud mot stöd till enskilda näringsidkare med tanke på hans historia i andra Norrlandskommuner. Örnsköldsvik var nämligen aldrig förstahandsvalet.

Krävde kommunala subventioner.

I Sundsvall nekades Andreas Carlsson förra året att starta en liknande friskola eftersom han då, enligt Sundsvalls politiska ledning, krävde riktat kommunalt stöd: "Vi kunde inte möta de krav som fanns från Andreas Carlsson som i praktiken skulle innebära att vi från kommunen skulle subventionera verksamheten utöver den skolpeng som andra skolor får", skriver kommunalråd Bodil Hansson (S) i ST (170127).

Kommunalråd Per Nylén (S). BIld: Leif Wikberg.

Så frågan är vilket slags avtal det är som Holmgren tänker skriva med friskolekoncernen.

Även skolbibliotek, idrottshall och lokaler för naturvetenskapliga ämnen har Örnsköldsviks kommun via bland annat näringslivschefen förklarat sig vara beredda att fixa åt Idol-Carlssons friskola. Därtill finns en avsiktsförklaring mellan parterna undertecknad av kommunalråd Per Nylén (S).

Vänsterpartiets starke man Göran Wåhlstedth.

Tillsammans med bland annat Vänsterpartiets starke man Göran Wåhlstedth fick Nylén nämligen i uppdrag att representera kommunen visavi Carlssons AMB.

Den skattefinansierade friskolesatsningen visar därför tydligt på den röda nmajoritetens hyckleri i friskole- och valfrihetsfrågor.

Ett svek mot kommunens lärare och elever.

I retoriken har både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Örnsköldsvik pratat brett om hur mycket de är emot friskolor och vinster i välfärden, men sådana socialistiska principer gäller visst inte längre när partitopparna har med häftiga kändisar att göra.

Dubbelmoralen är uppenbar. Men förslaget att skeppa i väg 40 miljoner till en ny friskola är framför allt ett svek mot kommunens egna lärare och elever.

Alla artiklar i
Kulturhusutredningen i Örnsköldsvik
Annons