Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet i våra skolor

Annons
Våldet i våra skolor

1999 sköts 15 skolelever och lärare ihjäl på en skola i USA. Amerikanerna chockades av händelsen. I Sverige tyckte vi nog att det var var hemskt - men knappast överraskande. Sådant händer dessutom bara i ett land som hyllar vapenkraft - inte i Sverige.

Som för att bekräfta våra fördomar om att USA är ett vapengalet land blev också den amerikanska responsen på skolmorden en upprördhet över att lärarna på skolan inte haft laglig rätt att ta med sig handeldvapen till jobbet! Amerikanerna tycktes över huvudtaget inte alls vara överens om att det var tillgången till vapen som låg bakom tragedin. De unga männen bar långa svarta rockar, så raskt kom förslag om att förbjuda långa svarta rockar på skolområden! Som svensk skakade man bara på huvudet.

Så mördades en ung man på en skoltoalett i Bromma i januari och vi var inte länge lika säkra på att det där stämde, att vi var undantagna den förråande stämning som spridit sig från det stora landet i väst med ett decenniums förskjutning.

Dödsskjutningen omvandlades omedelbart till en partipolitisk fråga då moderaternas Beatrice Ask och Gun Hellsvik ifrågasatte det svenska systemets förmåga att förhindra våld i skolorna. Vi andra ville inte tro att det var sant, att det amerikanska systemet med metalldetektorer och inhyrda väktare kunde vara på väg till Sverige.

Och nu har det alltså hänt igen. En ung flicka blev offret för en knivdödande yngling i en skola i Sundsvall. Hennes pojkvän ligger fortfarande på en intensivvårdsavdelning.

Så vad säger vi nu? Fler väktare i skolan?

Moderaternas respons lär inte skilja sig mycket från den i januari. De vill ha ordning och reda i skolan, mer disciplin, mindre flum och funderar numera allvarligt på de där metalldetektorerna.

Att en sådan åtgärd skulle leda till samma omotiverade hysteri som efter terrordåden i USA där svenskar långt ute i glesbygden av löpsedlar lurades att tro att de var hotade - förstår inte storstadsmoderater.

Metalldetektorer har samma effekt. De oroar och skrämmer mer än de skyddar.

Vad som fick den unge mannen i Sundsvall att handla som han gjorde vet vi inte. Själv har han i förhör sagt sig vara utsatt för utfrysning av skolkamraterna och att han nu ville hämnas.

Uppgifter från skolan visar att han redan i lågstadiet sökt hjälp för psykiska besvär. Människor omkring honom kallar honom "ensamvarg" och upplevde honom som deprimerad. Ändå anade ingen vad som skulle komma att hända.

Ingen har tydligen förstått att nedskärningarna inom ungdomspsykiatrin skulle få obehagliga effekter eller att att neddragningarna av kurators- och lärartjänster även i framtiden kommer att leda till att allt fler elever under press inte kommer att uppmärksammas innan det är för sent.

Högljudda pojkar syns och hörs, men inte de som bara skriker inombords.

Lärarna har nog att bara hålla de allt större klasserna någorlunda tysta under lektionstid.

I Sverige ska alla barn kunna gå till skolan utan rädsla för att utsättas för våld, mobbning eller osynliggörande. Samhället brast i sitt ansvar, både när det gäller den dödade och den dödande.

Att tro att metalldetektorer skulle kunna ersätta de borttagna kuratorerna gör bara tragedin ännu värre.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons