Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vi gör på sommaren är en klassfråga

/
  • Tennisveckan i Båstad, här samlas elitens ungar för att spendera pappas pengar.

Annons

"I dag går många unga Moderater till sommarjobbet och skaffar sig erfarenhet, medan yngre socialister och kommunister går till badstranden."

Så skrev Lars Beckman, moderat politiker från Gävle och före detta riksdagsledamot, på Twitter under måndagen.

Varför ska man bry sig om vad denna Beckman skriver? Han har blivit lite känd för sina konspirationsteorier. Han är lite som en svensk Donald Trump, fast mindre vass och mindre rik.

Men en sak har Beckman ändå rätt i, vad vi gör på sommaren är politiskt.

När jag tänker på ungdomar som absolut inte vill jobba under sommaren så går tankarna till Stockholmsveckorna i Båstad, Visby och Saint Tropez.

Den rika elitens ungar lånar pappas segelbåt och drar iväg för att under några veckor supa upp pappas pengar. Om det är någon stans unga moderater är överrepresenterade så är det här.

De behöver inte jobba, de har andra som jobbar åt dem. Och det är arbetarungdomar som får städa upp efter dem när deras fester är slut.

Till skillnad från dessa vill de flesta ha ett sommarjobb. Det som avgör om de kan få ett jobb eller inte är i många fall deras föräldrars kontakter. Om föräldrarna känner många företagare på orten ökar det chanserna att deras barn får ett sommarjobb.

För att jämna ut detta och för att fler ska få möjligheten att tjäna sina egna pengar så har sommarjobb till alla ungdomar varit en viktig fråga för många socialdemokratiska kommunpolitiker.

För de som har trygga anställningar väntar äntligen lång ledighet. Men också vad vi gör på semestern är en klassfråga.

Andelen arbetare som inte har möjlighet att göra en semesterresa, och som inte heller har tillgång till ett sommarhus, ökar. Från 28 procent 2009 till 32 procent 2016 enligt en LO-rapport. Motsvarande siffra bland tjänstemän är 15 procent.

Det faktum att det överhuvudtaget finns semester är också det resultatet av politisk kamp. Faktum är att det inte funnits någon semester om Lars Beckmans Moderater hade fått bestämma. Moderaterna röstade nej till två veckors semester år 1938, nej till tre veckors semester år 1951, nej till fyra veckors semester åt 1963 och nej till fem veckors semester år 1976.

Beckman själv då, ligger han på stranden eller går han till jobbet? Jag hoppas han njuter av sommaren och tar sig iväg till stranden.

Men förmodligen är han varken där eller på jobbet. Kanske stannar han hemma vid poolkanten? Själv är han nämligen delägare i ett poolföretag som säljer pooler som, för de allra flesta motsvarar, en hel årslön och mer.

Som sagt, vad vi gör på sommaren är politiskt.

Mer läsning

Annons