Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad förlorar vi när Viasat sänder OS?

/
  • MTG vann budgivningen om rättigheterna för att sända OS. Samhället förlorar inspiration för människor att röra på sig och idrotta och en viktigt gemensam referensram. Här Sarah Sjöström som precis simmat hem ytterligare en OS-medalj.

Annons

Nu har en stor del av OS redan passerat. Har du sett Sara Sjöström simma ifrån världseliten inklusive sig själv? Eller Emma Johansson ta Sveriges första OS medalj på cykel sedan 1988? Inte jag heller.

Först tänkte jag att det inte skulle spela någon större roll att jag inte gjort det som krävs för att kunna se OS, det skulle ändå stjäla för mycket av min tid. Men nu känns det som att jag håller på att gå miste om något, ögonblick som inte kommer tillbaka. Och jag tror att också samhället förlora något.

Det finns klassiska exempel där människor kommit samma för att följa en bragd, som när Ingvar Stenmark fick Sverige att stanna upp eller Fotbolls-VM 1994.

Frågan är om några av de fantastiska prestationer som svenska atleter gör under detta OS kommer bli sådana klassiker? Jag tror inte det. Därför att det är för få som kan se.

SVT förlorade budgivningen om vem som skulle sända OS. MTG vann och OS sänds som bekant på Viasat. Långt ifrån alla av oss som är intresserade orkar ta oss förbi det krångel som krävs för att kunna se OS. Vissa äldre kan inte, även om de försöker. Andra vill, men har inte råd.

Vi lever i ett samhälle som blir allt mer polariserat. Vi går i allt större uträckning inte i samma skolor, vi bor inte i samma bostadsområden och vi tar inte del av samma nyheter.

Samhället mår bra av gemensamma referensramar. Något att prata om på kafferasten eller vid släktmiddagen. Något som alla kan relatera till, även de som i vanliga fall inte är särskilt intresserad. Idrott kan ha den effekten.

Utöver att ett OS samlar människor inspirerar det också massor barn och vuxna att röra på sig. Hur många ungdomar har inte börjat med friidrott på grund av Carolina Klyft? Hur många skidåkare har inte Charlotte Kalla som sin förebild?

Många är de idrottsklubbar som efter ett OS med svenska framgångar fått nya medlemmar. Det är också därför som SOK försökt påverka IOK att sälja TV-rättigheterna till SVT.

Många har rasat över att de inte kan se på OS. Lasse Kronér har skrivit en debattartikel på SVT opinion. Jonas Sjöstedt rasade i Aftonbladet över att han, från sin sommarstuga utanför Umeå, inte kunde följa OS.

Det är lätt att göra sig lustig över att Kronér, Sjöstedt eller jag själv inte gjort det som krävs för att kunna se OS och nu gnäller över det. Men frågan är större än så.

OS inspirerar människor i alla åldrar att röra på sig, är livsviktigt för mindre idrotter som bara får synas vid OS och det ger samhället en gemensam referens vilket vi desperat behöver. Därför borde alla kunna se OS.

Det går att stifta lagar om att endast TV-bolag som sänder via marknätet får sända OS och andra väldigt stora idrottsevenemang. Andra länder har sådana lagar. Myndigheten för press, radio och tv har utrett saken. Regering kan agera. Om den vill.

Mer läsning

Annons