Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla primärvården som bas

/
  • ”Vi ser gärna att personalen i primärvården arbetar i team med patienten i centrum”, skriver skribenten.

Annons

Hälsocentralerna och vårdcentralerna, primärvården, är ett naturligt första möte med dig som inte känner dig frisk. Primärvården har en viktig uppgift för att konstatera symptom och sjukdomsorsak för att behandling då kan sättas in så tidigt som möjligt. Du ska också kunna få råd och stöd om du vill förbättra din hälsa eller följa upp kroniska tillstånd.

Miljöpartiet vill förstärka primärvårdens roll både när det gäller att möta den fysiska och den psykiska ohälsan. Primärvården har en central roll i det förebyggande hälsoarbetet. Vi ser gärna att personalen i primärvården arbetar i team med patienten i centrum. Det gäller exempelvis gemensam vårdplanering som ger möjlighet till behandling med ett helhetsperspektiv.

Det ger bättre vårdkvalitet och ett bättre resursutnyttjande.

Det finns nu allt fler möjligheter till att använda distansteknik i landstinget. Videokonferensutrustning kan användas som ersättning för kollegiala möten men också för möten med den enskilde patienten i hemmet kring exempelvis rehabilitering och vårdplanering. Konsultation via video inom primärvården mellan läkare, patient och specialistläkare kan i många fall vara en smidig lösning som ett alternativ till att vänta på tid för ett fysiskt besök på specialistkliniken på sjukhuset.

Miljöpartiet anser att det ger en god patientnytta samtidigt som det är en klimatsmart lösning då det spar tid, resurser och miljö.

Eva Andersson (MP)

gruppledare och landstingskandidat

Mer läsning

Annons