Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals flickor i farozonen

Annons
Tusentals flickor i farozonen

Trots att kvinnlig könsstympning är förbjudet i Sverige sedan snart tjugo år, och trots att det numer är straffbart att låta flickor med svenskt medborgarskap könsstympas utomlands, lever sedvänjan kvar i vissa invandrargrupper.

n Det händer att föräldrar tar med sig sina flickor utomlands, kanske till Somalia eller Kenya, för att låta stympa dem. Andra låter hämta hit en stymperska. Men inget fall har prövats i domstol, och bara ett enda fall har utretts av polis. Trots att det enligt beräkningar finns flera tusen flickor i Sverige som befinner sig i riskzonen för könsstympning.

Det var ett skakande Dokument inifrån som Sveriges Television sände i torsdags kväll.

Det visar att frågan om könsstympning inte är enkel. Det handlar om föräldrar som medvetet utsätter sina egna barn för övergrepp för att de anser det nödvändigt.

Att skära bort delar av eller hela klitoris på flickor är en mycket gammal sedvänja som, det visar Dokument inifrån med all önskvärd tydlighet, stöds också i Sverige av både muslimska och kristna företrädare.

Fler utredningar från myndigheternas sida skulle alltså inte bara innebära att flickor måste vittna mot sina föräldrar utan ett ifrågasättande av en för många grundläggande identitetsfråga.

Men det handlar om en sedvänja som innebär att barn utsätts för ytterst smärtsamma övergrepp och som innebär stora risker. I Dokument inifrån rapporteras om en flicka i Linköping som i fjol var nära att dö efter att ha blivit könsstympad. Och dödsfall är inte ovanligt. Inte heller allvarliga infektioner.

Och könsstympningen påverkar flickornas liv för all framtid. I synnerhet i de fall när man efter att ha skurit bort klitoris syr igen och bara lämnar ett litet hål för urin och mensblod.

Könsstympning saknar dessutom stöd både i Koranen och i Bibeln. Men religiösa ledare talar om behovet av att tygla flickornas och kvinnornas sexualitet. I Dokument inifrån menar rentav en att det skulle ha med klimatet att göra: ju varmare klimat, ju viktigare blir det att stympa kvinnornas sexlust.

Den svenska lagstiftningen är viktig och nödvändig. Det är fullständigt oacceptabelt att flickor berövas rätten att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Därför är det viktigt att den handfull nya fall som nu uppmärksammats utreds ordentligt och att de ansvariga ställs inför rätta. Det vore en tydlig signal både till de religiösa ledare som uppmuntrar till lagbrott och till de föräldrar som överväger att följa traditionen trots den svenska lagstiftningen.

Men ännu viktigare är att det preventiva arbete som utförs för att informera om och motverka könsstympning fortsätter och intensifieras. Dokument inifrån häromkvällen och debatten om det visar att det finns ett stort behov av att tydliggöra ett för de flesta dolt problem i det svenska samhället.

Riksorganisationen mot kvinnlig könsstympning, Risk, har arbetat till stor del i det tysta under flera år med att utbilda informatörer. Nu hotas verksamheten enligt uppgifter i Aftonbladet av brist på pengar. Förhoppningsvis kan uppmärksamheten kring TV-programmet innebära att det hotet avvärjs.

Det går inte längre att tvivla på att deras arbete behövs.KARIN ANDERSSON

Mer läsning

Annons