Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiet fortsätter åt fel håll under Erdogans ledning

/
  • Turkiets president Recep Tayyip Erdogan stärker greppet efter helgens misslyckade kuppförsök, men det visar ändå att det finns en stark opposition mot den allt mer auktoritära regimen.

Annons

USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s utrikeschef Federica Mogherini manar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till lugn efter den misslyckade militärkuppen i helgen.

Kerry vädjar om att landet inte ska gå för långt när man ska återställa ordningen efter kuppförsöket. Mogherini uppmanar Turkiet att respektera demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Tyvärr talar de för döva öron. Den allt mer maktfullkomlige Erdogan lyssnar inte på råd utifrån, ännu mindre nu efter att ha slagit ned den femte militärkuppen i Turkiets moderna historia.

Omvärlden fördömde snabbt militärens försök att störta en demokratiskt vald ledare. Oppositionspartierna stöttade också den sittande regeringen. Det tolkade den allt mer despotiske Erdogan som carte blanche till ännu hårdare tag.

Tonläget vid begravningen av några av offren för helgens våld var oförsonligt. I stället för att försöka ena landet fortsatte Erdogan på den inslagna vägen att söndra och härska.

Viruset som låg bakom kuppförsöket ska städas ut från alla statliga institutioner, lovade presidenten. Erdogan öppnade för att återinföra dödsstraff, för att folket krävde det.

De ansvariga för det blodiga kuppförsöket ska självklart gripas och ställas inför rätta, men det måste ske efter rättsstatens principer. Men Erdogan har i flera år satt sig över sådana principer. Misshagliga domare har fått sparken och ersatts med regimtrogna.

Oroväckande snabbt har Erdogan pekat ut sin tidigare värste rival Fethullah Gülen som ansvarig för kuppförsöket. Erdogan kräver att han utlämnas från USA där han lever i exil, men USA gör ingenting utan att bevis läggs fram.

Mellan 2 000 och 3 000 domare och åklagare har gripits för inblandning i kuppförsöket redan under helgen, och 8 000 poliser har hastigt tagits ur tjänst. Misstanken att regimen tar tillfället i akt och rensar ut oppositionella växer sig allt starkare.

För drygt tio år sedan rörde sig Turkiet mot ett EU-medlemskap. I dag är ett sådant helt omöjligt. Landet uppfyller nästan inga av de kriterier som krävs för ett medlemskap. Erdogans maktparti AKP har dessutom med åren blivit allt mer religiöst laddat, i ett annars förhållandevis sekulärt muslimskt land.

EU tassar fram i relationen med Turkiet. Visserligen uttrycker utrikesministrarna oro över den allt mer inskränkta demokratin och talet om att återinföra dödsstraff, men några riktigt hårda ord blir det inte. Det skulle kunna äventyra flyktingavtalet med landet och det går före massgripanden, stängda tidningsredaktioner och övervåld mot kurderna.

Erdogan är en klart olämplig och allt mer obehaglig samarbetspartner. Det vore betydligt mycket bättre om EU kunde lösa flyktingsituationen utan något avtal med Turkiet. Det borde inte vara omöjligt om alla solidariskt ställde upp, men tyvärr har alltför många EU-länder lika auktoritära och mer eller mindre odemokratiska ledare som Turkiet.

Mer läsning

Annons