Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack Jämtin för de senaste fem åren!

/
  • Efter fem år som Socialdemokraternas partisekreterare väljer Carin Jämtin att avgå.

Annons

Efter en tids tankearbete har jag landat i beslutet att lämna mitt uppdrag som partisekreterare för Socialdemokraterna. Istället kommer jag att ägna tid åt mitt arbete i Sveriges Riksdag. Därmed ställer jag min plats till förfogande så snart en ny partisekreterare kan väljas av partistyrelsen”, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i ett mejl till partikamraterna på tisdagsförmiddagen.

Nej, hon ska enligt en intervju med TT inte bli ny minister efter att Löfven häromdagen tappade sin gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic.

Efter fem år som partisekreterare vill Jämtin återta den riksdagsplats hon varit ledig ifrån. I en intervju i TT menar hon att ett omval vid nästa års partikongress hade inneburit ytterligare tre år av ”att vara på tå hela tiden”.

Det låter troligt. Man förstår att många luftar konspirationsteorier och jagar i skuggorna efter nån dold skandal, men det är nog inte mycket mer dramatiskt än att Jämtin tycker sig ha gjort det hon ville och nu vill göra något nytt.

Lite överraskande är dock att avgången sker nästan omedelbart, vilket inte ens ger den socialdemokratiska partistyrelsen två veckor att hitta en efterträdare. Den 27 augusti ska en ny partisekreterare utses och man får väl anta att det betyder att partistyrelsen tänker handplocka någon själv snarare än att köra en nomineringsrunda bland distrikten.

Men vem blir det? Nån ur den över 50 personer stora partistyrelsen (inklusive det verkställande utskottet)? I den gruppen, och speciellt i det lilla och starka verkställande utskottet, sticker ju en person ut som mindre sysselsatt än de övriga: Ö-viks Elvy Söderström har rätt få tunga politiska uppdrag kvar numer, så hon skulle väl ha både tiden och energin att ta tag i partisekreterarskapet…

Tittar vi utanför partistyrelsen så kan det också finnas kandidater bland statssekreterarna i regeringskansliet – eller vill Löfven inleda höstterminen med en regeringsrockad är det inte helt uteslutet att en sittande minister lämnar regeringen för att istället ta på sig partisekreteraruppdraget.

Men nog vore det lite kul med en lite tuffare intern debatt än den som nu pågår? Partiet är ju inte regeringsmakten och tvärtom.

Det borde finnas plats för en kritisk ideologisk debatt som inte direkt avfärdas som en ”kniv i ryggen” på regeringen och krav på att "sluta upp" bakom Löfven. Det är inte partiorganisationens sak att helt enkelt organisera en hejaklack till regeringen utan upprätthålla den värderingsgrund på vilken politiken måste byggas.

Jämtin har gjort ett bra jobb och det under en väldigt omvälvande period i socialdemokratins historia. En som inleddes med en rekordkort partiordförande som tvingades avgå under mycket dramatiska former, en som fortsatte under Sverigedemokraternas verkliga intåg i rikspolitiken med konsekvenserna det fått på riksdagspartiernas – och inte minst Socialdemokraternas – väljarstöd för att kulminera i ett regeringsskifte 2014.

Carin Jämtin har gjort mer än rätt för sig på partisekreterarposten och man förstår att hon känner sig ”färdig”. Dags för någon annan att ta över och sätta upp nya mål. Socialdemokraterna måste fortsätta röra sig framåt.

Mer läsning

Annons