Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svik inte Sidensjö och Moliden!

/

Annons

Under onsdagen kommer omsorgsnämnden i Örnsköldsvik att avgöra frågan om huruvida det blir en nedläggning av Mogårn och korttidsboendet på Sidensjögården. Som allehanda.se tidigare har rapporterat på nyhetsplats pekar det mesta på att det blir avveckling både i Moliden och i Sidensjö.

Ett sådant beslut borde inte fattas. En centralisering av äldreomsorgen i kommunen må verka ekonomiskt motiverad på kort sikt, men även en utarmning av landsbygden har sitt pris.

När klubban till sist faller vet vi om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att det priset är värt att betala, trots att ett nedläggningsbeslut kommer att upplevas som ett direkt svek mot befolkningen i de berörda bygderna.

Om boendeplatserna flyttas försvinner också viktiga lokala arbetstillfällen, vilket självfallet sprider negativa ringar på vattnet. Det blir alltså inte bara äldre bybor i behov av omsorg som får svårare att bo kvar. Även för de anställda som bor i bygden kan en flytt innebära att den egna byn tappar i attraktivitet.

I synnerhet i Moliden har det folkliga engagemanget mot nedläggningsplanerna varit starkt. Kommunpolitikerna borde ta intryck av dessa protester och söka en lösning som gör att samhällsservicen kan räddas kvar, men dessvärre tycks det endast vara inom Alliansen som sådana idéer ventileras. Både i den dagsaktuella politikutformningen och vad gäller den mer långsiktiga planeringen.

Under alliansregeringens tid höll både S och V en hög profil när det gäller landsbygdsvurm, samtidigt som borgerliga politiker ofta fick veta vilka svikare de var. För partier som har investerat så mycket prestige i frågan vore det givetvis oklädsamt att inte leva som man lär när det väl är dags att bekänna färg.

Mer läsning

Annons