Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Vems fel är det att kvinnor är korkade?

/

Annons

”Kvinnor med låg lön har varit bekväma”, menade tantklädesikonen Gudrun Sjödén i en intervju i Svenska Dagbladet i helgen.

Har man prioriterat annat än jobb och får en lägre lön på grund av det, får man helt enkelt skylla sig själv, var budskapet från Sjödén.

Och skyller sig själv gör många kvinnor i dag.

Kvinnor som, korkat nog, utbildat sig och skaffat jobb inom offentlig sektor med att ta hand om människor trots att lönen är låg, villkoren kassa och jobbet fysiskt tungt.

Kvinnor som, korkat nog, skaffade barn och sedan stannade hemma med dem längre än pappan. Kvinnor som, korkat nog, gick ner i arbetstid för att barnen inte skulle behöva vara nio-tio timmar på förskola eller fritids varje dag.

Kvinnor som, korkat nog, blir sjuka i en sån där ”komplicerad” sjukdom som Försäkringskassan inte begriper sig på.

Kvinnor som, korkat nog, senare i medelåldern gick ner lite i arbetstid för att hinna med att ta hand om sin eller gubbens äldre föräldrar som inte verkade få tillräckligt med hjälp av hemtjänsten.

Kvinnor som, korkat nog, ständigt tar på sig det mesta av ansvaret för att få ett hushåll att rulla på: matlagning, undanplockning, städning, barnpassning, inhandling av mat- och kläder, lämning och hämtning på förskola och skola.

Så himla korkat av alla dessa kvinnor att vara så bekväma att de prioriterar annat än jobb och karriär. Så himla korkat av alla dessa kvinnor att bära vår gemensamma välfärd på sina axlar så att de går sönder.

Eller kanske: så himla korkat av ett samhälle att bygga sin långsiktiga hållbarhet på att utnyttja kvinnor som gratis, eller i alla fall billigare, arbetskraft och sedan, likt Gudrun Sjödén, skrocka åt dem på ålderns höst och förklara vilka dåliga prioriteringar de gjort och att de därför får skylla sig själva.

Mer läsning

Annons