Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Vem är rädd för Jonas Sjöstedt?

/
  • Jonas Sjöstedt

Annons

Ulf Kristersson gjorde sin första partiledardebatt i riksdagen i onsdags, och fortsatte på den politiska linje han lade redan i sitt tacktal till den moderatstämma som valde honom till Anna Kinberg Batras efterträdare: ett normaliserande av Sverigedemokraterna genom att jämföra – och jämställa – det rasistiska partiet med Vänsterpartiet.

Om SD inte uppfattas som mer extremt än V och V kan agera stödparti åt en rödgrön regering, betyder det att Kristersson utan större problem kan låta SD stödja en borgerlig regering efter nästa val.

Men den jämförelsen är fortfarande vansinnig. På ena sidan ett demokratiskt parti – på andra ett rasistiskt parti med ambitioner att införa politik som begränsar både grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter.

Alldeles oavsett vad SD tycker om bolagsskatt eller ränteavdrag eller inkomstskattesänkningar eller några andra enskilda politiska frågor går det inte att bortse ifrån partiets grundläggande värderingar.

Det hindrade dock inte Kristersson från att försöka pressa Sjöstedt på svar på frågan vilka hemskheter som skulle bli verklighet med vänsterpartistiskt inflytande på en S-ledd regering.

”Är det våldsamma ökningar av offentligt spenderade pengar…?” dundrade Kristersson och menade att ”ett parti av ert slag får inflytande genom att villkora gentemot en liten socialdemokratisk regering”.

”Ett parti av ert slag” är rimligen ett sällskap av inte bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet, utan även Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som alla villkorat sitt stöd till en S- respektive M-ledd regering med att få igenom hjärtefrågor och/eller i utbyte mot statsrådsposter i en utsträckning vida överstiger respektive partis storlek.

Men visst, vad är egentligen det värsta Vänsterpartiet kan försöka driva igenom i förhandlingar med regeringen? Ville möjligen Sjöstedt ta chansen när Kristersson nu lade upp bollen så fint?

”Hur ser det Harmagedon ut som väntar oss efter nästa val?” fullkomligen mös Vänsterledaren i talarstolen.

Faktum är att man kan titta på vår politik och se vad det är för fruktansvärt som väntar oss. Det kan ju vara gratis glasögon för barn. Den kan vara fria mediciner för dem som har fyllt 85 år. Det kan vara en extramiljard till förlossningsvården så att det äntligen går att lita på den. /.../ Det finns ganska mycket att välja på om man ser till vad vi får igenom i budgetförhandlingarna. Men det som jag tycker att Ulf Kristersson ska fundera på är: Om vi nu kräver detta, vad kommer Jimmie Åkesson att kräva om han släpper fram er, om han gör som ni vill, om han får vara kungamakare? Han kommer ju att stå och knacka på din dörr dagen efter. Då blir det nog inte gratis glasögon för barn, bättre förlossningsvård eller fria mediciner för de äldsta. Det är någon helt annan som du vill göra dig beroende av, Kristersson. Det tycker jag att du ska fundera på.

Slam dunk Sjöstedt.

Mer läsning

Annons