Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Välkommen till regionen – utgången hittar du till höger!

/

Annons

Det är nästan, men bara nästan, en rolig historia: Region Västernorrland, i desperat behov av en chef utan skandalkopplingar, lyckas rekrytera en chef som bara veckor innan hon tillträder nästlar in sig i en jätteskandal och tvingas sluta redan innan hon tillträtt.

Karin Åhström, rekryterad som ny HR-chef till regionen, försökte sig på samma tillvägagångssätt avgångna toppolitiker och tjänstemän brukar göra när de inte vill förlora avgångsvederlag eller garantiinkomster. Hon tog ett konsultuppdrag och lät ett företag (hennes mans) fakturera arbetsgivaren för kostnaden istället för att få pengarna utbetalda som lön.

På så vis skulle den nya inkomsten inte påverka avgångsvederlaget Åhström fick från sin tidigare arbetsgivare Göteborgs stad.

Det är så en drös tidigare toppolitiker sett till att kunna plocka ut exempelvis statsrådspensioner ograverat – trots att de haft miljoninkomster på annat håll. De startar en egen firma, låter extrainkomster gå in i firman och tar inte ut någon inkomst därifrån. Och så fort hela garantipensionen eller avgångsvederlaget är utbetalt har de lyckats fixa en fin liten sparslant för framtiden.

Åhström gjorde sig förstås inte ens omaket att starta en egen firma, utan lät pengarna gå in i makens. Hon har dock inte, säger hon i en kommentar till P4 Västernorrland, ”medvetet gjort något fel” och betonar att hon faktiskt inte plockat ut någon lön från makens bolag.

Och det är möjligt att Åhström trodde att detta agerande var okej med tanke på att ”alla andra” gör det. Det är också möjligt att Göteborgs stad inte får tillbaka något av avgångsvederlaget de betalat ut – och att Region Västernorrland får bita i det sura äpplet och till och med betala någon form av ersättning till Åhström för att kontraktet bryts.

Men regionen får väl i alla fall vara hyggligt tillfreds med att slippa ännu en befläckad chef, även om det var i allra sista stund.

Intressant i sammanhanget är ju att politikerna hållits på behörigt avstånd från hela rekryteringsprocessen, för att slippa anklagelser om korruption och väntjänster, och först i måndags drogs in i det vid ett extrainsatt möte mellan gruppledarna för samtliga partier i regionfullmäktige. Och eftersom bränt barn skyr elden, förklarade där samtliga partiers företrädare samt regiondirektören att de inte har förtroende för Åhström längre och så fick det vara nog med det.

För Region Västernorrland som har uppenbara rekryteringssvårigheter till nästan alla tänkbara tjänster gäller det nu att börja om från början med att rekrytera en personalchef som var tänkt att ta tag i det där.

Kanske vore det lite lättare om regionen behandlade alla andra rekryteringar som lika viktiga som chefstillsättningarna.

Mer läsning

Annons