Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Tack Kramfors för att ni tar ungas olust på allvar!

/
  • Barn och unga väljer bort skolduscharna. Nu ska Kramfors göra något åt det.

Annons

Nu har samhällsavdelningen vid Kramfors kommun i samarbete med Krambo fått uppdraget från kommunstyrelsens arbetsutskott att inventera och utreda om duscharna på skolor och fritidsanläggningar kan byggas om till duschbås, berättar SVT Västernorrland (7/9).

Samtidigt planeras för mobilförbud i omklädningsrummen.

Det sistnämnda enkelt att genomdriva, det första betydligt mer kostsamt men nödvändigt.

Två politiska åtgärder som kanske känns små i jämförelse med så mycket annat som måste fixas, men betyder en hel del.

Sex av tio skolelever väljer – alltid eller ibland – bort att duscha efter skolidrotten. Varannan tjej och var fjärde kille gör det aldrig.

Det visade en enkätundersökning Sverige Radio gjorde bland 3200 högstadieelever i höstas.

Det var en undersökning som fick stor genomslagskraft i diverse debattforum där en förbryllande stor del av de debatterande menade att lösningen på att hundratusentals elever känner olust inför att klä av sig och duscha i skolans öppna omklädningsrum och duschar var att helt enkelt lära barn att vara ”bekväma i sina kroppar” och att ”alla kroppar ser olika ut”, istället för att sätta upp lite duschdraperier.

En så nonchalant inställning. En inställning som, förstås, innebär att sex av tio högstadieelever kommer att fortsätta skippa duschen efter skolgymnastiken. Och en inställning som betyder att mängder av elever antingen inte deltar på gymnastiken – eller i alla fall ser till att inte anstränga sig så mycket att de svettas.

En undersökning visade i våras att inte ens hälften av alla pojkar och bara drygt var femte flicka får den dagliga pulshöjande motion som krävs för god hälsa. På gymnasiet är det bara en av sju flickor!

Hade det varit så enkelt att bara bestämma att pubertala tonåringar inte ska ha precis samma kroppsnojor som många av oss mycket äldre, hade vi rimligen lyckats redan med tanke på att vi lagt decennier och åter decennier på jobba med ungas svaga självbild.

Mobiltelefonerna är ett stort problem i sammanhanget. Nu ligger inte bara en kamera utan även möjligheten att dela bilden med hela världen bara två klick bort för praktiskt taget alla skolbarn.

Där min 70-talistgeneration var rädd för att någon skulle rycka upp dörren till tjejernas omklädningsrum är 00-generationen – både tjejer och killar – rädd för att någon ska fotografera dem nakna i duschen och sen cirkulera bilden på nätet.

Och det är ingen ogrundad rädsla, alla skolelever känner någon det hänt.

Därför är ett mobilförbud i omklädningsrummen, vilket redan införts på många skolor, också en rimlig kompletterande åtgärd till duschbåsen.

Sen ska skolor självklart aldrig sluta prata med barn och ungdomar om hur man beter sig schysst gentemot sina medmänniskor. Aldrig sluta prata om kränkningar och respekt.

Men det finns ingen motsättning alls att göra det och samtidigt låta unga få duscha i fred efter skolgympan.

Mer läsning

Annons