Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Ger sossarna bort 65 000 kronor i onödan nu?

/
  • Innan Socialdemokraterna i Sollefteå ger bort 65 000 kronor av sina egna pengar till Moderaterna borde de prata med nån som kan kommunalrätt.

Annons

Socialdemokraterna i Sollefteå tycker fortfarande inte att Moderaterna borde få något lokalt partistöd – men är beredda att ge dem tio procent av sitt!

I ett otippat utspel på måndagen berättar kommunstyrelsens vice ordförande John Åberg (S) att han fortfarande inte tycker att det går att ge Moderaterna ett kommunalt partistöd för 2018 efter att partiet tabbat sig ordentligt och missade att lämna in den redovisning av vad man gjort med det partistöd man redan fått – en förutsättning för att fortsätta få partistöd utbetalat – för sent i somras.

John Åberg känner sig låst av de riktlinjer som kommunfullmäktige beslutat om. Det är, som Åberg sa till allehanda.se förra veckan, ju inte kommunstyrelsens sak att strunta i regelverket.

Och efter att även på måndagen betonat hur kommunallagen omöjliggör partistöd till Moderaterna nästa år – berättar Åberg att Socialdemokraterna i Sollefteå är beredda att ge Moderaterna 64 800 kronor av sitt partistöd för att hjälpa till! S uppmanar även övriga partier i kommunen att göra likadant.

Det är en så oerhört generös demokratisk gest av Socialdemokraterna i Sollefteå att man helt oironiskt får en liten klump i halsen.

Men är den verkligen nödvändig? Säger verkligen kommunallagen, som Åberg hänvisar till, att kommunfullmäktige inte kan besluta betala ut kommunalt partistöd om partiernas redovisningar lämnas in för sent?

Nej, förmodligen inte.

Åberg menar att ett sånt beslut skulle bryta mot lagen och att ”om vi bryter mot reglerna så skulle man kunna överklaga beslutet till förvaltningsrätten och det är ganska troligt med tanke på vilken debatt det blivit.”

Men Moderaterna i Sollefteå är så klart inte det första – eller för den delen det sista – partiet som missar en deadline. Så förvaltningsrätten har redan betat av några sådana ärenden. Till fördel för kommunfullmäktigeförsamlingar som betalat ut trots försening.

I Söderhamn missade i fjol hela fem av de politiska partierna representerade i kommunfullmäktige att lämna in ansökan om partistöd i tid.

I kommunfullmäktige beslutade man dock att frångå regeln om ett sista ansökningsdatum för partistöd och betala ut partistöd till alla ändå. Två partier, M och SD, motsatte sig beslutet med precis samma hänvisningar som John Åberg nu framför - och det överklagades då till förvaltningsrätten.

Men som förvaltningsrätten konstaterade i sin dom från juni ifjol är det faktiskt upp till kommunfullmäktige att besluta om partistödets omfattning och formerna för det. Rätten konstaterar att det därför inte finns några hinder för KF att helt enkelt fatta ett nytt beslut som säger något annat än det tidigare.

Och nej, att ständigt ändra reglerna för partistöd för att partier slarvar med att lämna in sina redovisningar är väl inget eftersträvansvärt.

Men innan Socialdemokraterna generöst ger bort 65 000 kronor av sitt eget partistöd – pengar de kommer att behöva nästa år - borde de nog ringa en jurist på SKL…

Mer läsning

Annons