Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Ge Moderaterna i Sollefteå det där partistödet!

/
  • John Åberg, kommunstyrelsens vice ordförande (S), hänvisar till regelverket och menar att Moderaterna själva är att skylla för det förlorade partistödet. Det är sant, men i fullmäktige borde han ändå låta M få det.

Annons

Moderaterna i Sollefteå får inte en spänn i partistöd inför nästa års val eftersom partiets företrädare i kommunen misslyckades med att få in sin ansökan i tid.

Hade ansökan kommit in i tid skulle Moderaterna, med fem mandat i kommunfullmäktige, få totalt 165 300 kronor. Men på grund av en rad olika omständigheter, den främsta att den förfrågan om underlag som krävs för att fastställa partistödet (en redovisning i hur man använt tidigare partistöd) först skickades till den då från kommunpolitiken redan avgångna Bengt Sörlin.

Sörlin skickade varken förfrågan eller en påminnelse vidare – och sen blev det som det blev. Ansökan kom in 11 dagar för sent och under kommunstyrelsens senaste sammanträde landade det i att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vidhöll att reglerna finns där av en anledning – alltså blev beslutet noll kronor i partistöd till Moderaterna.

Till allehanda.se betonar John Åberg, kommunstyrelsens vice ordförande (S), regelverket. Kommunstyrelsen kan inte gå in och ändra i riktlinjer som kommunfullmäktige beslutat om, säger Åberg och frågar sig hur alla de föreningar som tappat sitt stöd efter missade deadlines för ansökningar skulle reagera om partiernas slarv inte får konsekvenser.

Kommunens högerpartier tycker Åberg är en riktig surgubbe och menar att Socialdemokraterna och Vänstern mer än nåt annat vill lägga krokben för Moderaterna inför valet. ”Lågvattenmärke”, ”mobbning” och försök att ”oskadliggöra partimotståndare inför nästa år eftersom Socialdemokraterna är rädda för att förlora valet”.

Men John Åberg har så klart rätt. Och så klart fel.

I kommunstyrelsen är det rimligt att Moderaterna får den uppsträckning de nu fått – och som partiets företrädare hedervärt nog också verkar fullt medvetna om är just rimlig. Det finns regler och Moderaterna bröt dem.

Det betyder dock inte att Socialdemokraterna och Vänsterpartierna i kommunfullmäktige, där ärendet slutligen avgörs om tre veckor, borde fortsätta driva regelåtlydnaden ända in i kaklet. Moderaterna bör där få sitt partistöd ändå. Lokaldemokratin i Sollefteå är värd den eftergiften.

Inte minst som det finns viss anledning att misstänka att partiet kanske till och med medvetet saboterats av Bengt Sörlin som nu lämnat partiet för att i valet nästa år sannolikt företräda en av Moderaternas främsta konkurrenter.

Mer läsning

Annons