Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): En ”neutral” kyrka blir bara ett tomt skal

/

Annons

Det är kyrkoval nästa vecka och rasistiska Sverigedemokraterna ser åter sin chans att ”kapa” kyrkovalet genom att mobilisera sina anhängare att rösta i ett val som knappt 13 procent, inte ens en av åtta, av de röstberättigade pallrar sig iväg till vallokalen för att delta i.

Får de en betydligt högre andel av sina anhängare att rösta än snittet kan vi säga farväl till en öppen folkkyrka.

Kyrkan borde vara mer ”neutral”, är den sverigedemokratiska linje som framförs i valrörelsen – och inte minst när de ledande partiföreträdarna besökte Härnösands domkyrka häromdagen.

Missnöjt fnös sverigedemokraterna på besök åt den magnifika regnbågsmatta som sedan 2014 vanligtvis ligger utrullad i domkyrkan – och som gjort kyrkan till rikskändis.

Jösses så svårt SD:are har för en inkluderande kyrka. Den önskan om mångfald och allas lika värde som förmedlas genom bland annat regnbågsmattan avfärdas helt bisarrt som något oförenligt med kristendom – som en förvanskning av regnbågen som en av kristendomens starkaste symboler.

Kyrkan ska inte tycka så mycket, menar Sverigedemokraterna, ”bara” vara kristet. Hur sjutton man nu lyckas med det sistnämna utan att faktiskt ta ställning för det som är gott och emot det som är ont.

– Mera Jesus i kyrkan, är klyschan SD:s lokala toppnamn i kyrkovalet Sara Seppälä kläcker ur sig.

Samtidigt säger partiets politiska gruppledare i Kyrkomötet Aron Emilsson att kyrkan ska ”återta sin kristna profil och identitet”.

I ett debattinlägg i Dagen (8/8) skriver Emilsson att SD strävar efter en kyrka ”där den centrala uppgiften är att förmedla det kristna budskapet och återigen också få vara stolt över att vara just svensk”.

Vad ÄR det kristna budskapet enligt SD? Vad tror de egentligen att den där Jesus de vill ska ta mer plats var för en snubbe?

Hur får SD ihop det att kyrkan ska jobba mer med sin kristna profil – och samtidigt ondgöra sig att kyrkan utifrån sin kristna övertygelse tar ställning i brännande samhällsfrågor?

För 5,5 miljoner medlemmar i Svenska Kyrkan finns det en radda anledningar att rösta i kyrkovalet, en radda viktiga praktiska avgöranden som kommer att påverka vilken roll kyrkan ska ha i samhället, vilken typ av arbetsgivare kyrkan ska vara för sina över 20 000 anställda, vilken verksamhet som ska erbjudas medlemmarna i både stort och smått – lokalt och centralt. Och, självklart, även själva uttolkningen av tron.

Mera Jesus i Svenska kyrkan, kräver SD.

Gott så. Det borde alla kyrkans medlemmar ställa upp. Med mer Jesus i kyrkan funnes det nämligen inte plats för mer sverigedemokratisk inskränkthet.

Mer läsning

Annons