Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffet måste alltid stå i proportion till brottet

/
  • Justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) vill införa möjligheten att döma tonåringar till livstids fängelse.

Annons

När känslorna svallar behöver lagstiftarna hålla huvudet kallt. Det gäller framförallt i kriminalpolitiken.

Beatrice Ask, tidigare justitieminister och moderat ordförande i justitieutskottet, vill avskaffa ungdomsrabatten och döma tonåringar till livstids fängelse. Utspelet är en snabb replik på tingsrättens domar för det brutala dubbelmordet på Hisingen i Göteborg förra våren (Sveriges Radio 10/8).

Göteborgs tingsrätt gick på åklagarens linje om utvidgat gärningsmannaskap. Ändå döms bara två av fem mordåtalade till lagens hårdaste straff. Övriga tre får 14 års fängelse, vilket är strängast möjliga påföljd för dömda mördare under 21 år.

Poängen med all rättsskipning är proportionalitetsprincipen. Straffet måste stå i proportion till brottets allvar och fungera som en upprättelse för brottsoffren.

Vid blodbadet i Biskopsgården hjälptes fem gärningsmän åt: Två sköt, en höll vakt, en satt i flyktbilen och en annan befann sig i närområdet. Polisen har inte fastställt vem som iklädda masker höll i automatvapnen, men samtliga bedöms delaktiga.

Två personer dödades, åtta skottskadades, ännu fler traumatiserades. Och gängkrigen i svenska utanförskapsområden trappades upp ytterligare en nivå.

14 års fängelse, vilket i praktiken betyder nio, står knappast i proportion till två mord och mordförsök på totalt 25 personer. Det innebär å andra sidan inte att fler icke-tidsbestämda straff för tonåringar är önskvärda – varken ur rehabiliteringssyfte eller rent samhällsekonomiskt.

Livstidsstraff bör reserveras för grova brottslingar som har passerat tonåren. Däremot behöver samhället inte dalta med unga yrkeskriminella som trots allt är myndiga. Fällda mördare förtjänar tidsbestämda straff som är längre än 14 år.

Mer läsning

Annons