Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Splittring ger inte jobb

/
  • Migrationsminister Tobias Billström (M) har fått hård kritik för sitt senaste förslag rörande försörjningskravet.

Att använda barnen som morot för att få föräldrarna att söka jobb ansågs tidigare vara lite väl magstarkt. Men nu tycks vissa politiker ha ändrat sig.

Annons

Om en människa flyr från sitt hemland och får uppehållstillstånd i Sverige, måste givetvis även familjen vara välkommen. Allt annat är att bjuda in med armbågen. Trots det införde regeringen ett så kallat försörjningskrav för drygt två år sedan, som går ut på att den som vill ha hit sin familj måste ha en lämplig bostad och kunna försörja sig själv. Syftet var bland annat att öka de nyanländas drivkrafter för att skaffa jobb och komma åt problemet med att många bor väldigt trångt.

Det väckte protester – både från intresseorganisationer och bland flera riksdagspartier. För att systemet inte skulle bli för inhumant infördes flera undantag, exempelvis för barnfamiljer. Att använda barnen som morot för att föräldrarna skulle söka jobb, ansågs väl magstarkt. Tills nu.

På måndagen deklarerade migrationsminister Tobias Billström (M) att han vill minska antalet undantag och han anser att man måste diskutera om kravet även ska gälla en del barnfamiljer. Han anser alltså att det kan vara rimligt att barn får höra att de inte får träffa mamma eller pappa, och att man heller inte vet när de kommer att få göra det, eftersom det beror på om föräldern lyckas få ett arbete i det nya landet.

Det är inte rätt väg att gå. Inte bara för att det strider mot FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna – "Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och har rätt till samhällets och statens skydd" – utan även för att det aldrig får bli en ekonomisk fråga om ett barn ska få vara tillsammans med sina föräldrar. Därför är det välkommet att övriga regeringspartier och Miljöpartiet sågar Moderaternas utspel.

Än värre än själva förslaget är Billströms motivering till varför frågan ska upp på bordet. Dels för att undantagen numera snarare utgör regel än undantag och dels för att antalet asylsökande – och därmed troligtvis även antalet anhöriginvandrare – antas öka under de närmaste åren. När det kommer fler till Sverige som vill återförenas med sina familjer, ska alltså färre få möjlighet att göra det.

Att Moderaternas förslag är feltänkt betyder dock inte att vi inte måste ta itu med trångboddheten och arbetslösheten bland nyanlända. Men lösningen är inte att splittra familjer – eller hindra dem från att återförenas – utan att ge incitament för bostadsbyggande och underlätta inträdet på arbetsmarknaden för alla.

Självklart är det önskvärt att personer som kommer till Sverige så snart som möjligt försörjer sig själva. Men vägen dit går inte genom att hindra dem från att träffa sina barn.

Susanne Nyström

Mer läsning

Annons