Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar motionerna någon roll?

Annons
Måndag 8 oktober

Spelar motionerna någon roll?

I fredags slutade hela riksdagen att motionera. Allmänna motionstiden upphörde halv fem på fredagseftermiddagen efter två veckors intensivt skrivande - en hel del förgäves.Vanligtvis avslås nära 98 procent av alla motioner efter behandling.

Det hindrar dock inte de 349 riksdagsledamöterna från att lämna in uppskattningsvis 3500 motioner under den precis avslutade motionstiden. Utslaget skulle det betyda dryga 10 motioner per ledamot, men det är missvisande.

Ledamöter från oppositionspartier skriver av naturliga skäl alltid fler motioner än ledamöter som tillhör regeringspartiet - och vissa fler än andra.

Bäst - eller värst beroende på hur man ser det - är moderaten Marietta de Pourbaix-Lundin som i år lämnat in 67 motioner. Hur många av dem som motionären själv anser vara genomförbara är ovisst, men att landets medborgare ska betala skatt efter den skattepolitik de röstat på, det vill säga att den som röstat på moderaterna i valet ska skatta efter en moderat skattepolitik och en socialdemokratisk väljare efter den socialdemokratiska - förstår hon själv inte är praktiskt genomförbart. Men likväl lämnar hon in motionen som nu alltså måste behandlas och rimligtvis avslås.

Just motioner som de Pourbaix-Lundins är sådana som folkpartisten Harald Nordlund ifrågasätter inlämningen av. I en av sin motioner - han själv lämnar för övrigt in 33 stycken - menar han att många av motionerna är hastjobb som inte ens borde lämnas in. Dessutom innebär den allmänna motionstiden att motioner klumpas ihop med andra inom samma ämneskategori och försvinner i mängden. Utskotten som behandlar motionerna för alltså för många motioner att behandla samtidigt.

Men det är inte det avgörande problemet med allmänna motionstiden eller motionsinlämnande överhuvudtaget, om det håller även Nordlund med. Problemet ligger i att riksdagsledamöterna när motionerna debatteras i riksdagen efter behandling, inte har makten att påverka besluten - de har redan fattats i utskotten och där följer motionsbehandlingen strikta partilinjer.

Det får som följd att 98 procent av dem avslås, i vissa fall för att motionen inte ens stöds av den som lämnat in den, som de Pourbaix-Lundins, men ibland helt enkelt för att de lämnats in av "fel" parti.

Det betyder dock inte att det är den sittande socialdemokratiska majoriteten som inte förstår att opartiskt bedöma värdet i en motion, problemet är det samma oavsett majoriteter och oavsett om beslut fattas i riksdag eller kommunfullmäktige. Partipiskan viner i alla partier och gör motionerandet överflödigt.

Vi erkänner små partier som vågmästare när de med endast ett fåtal platser i beslutande församlingar kan hjälpa eller stjälpa beslut. Det rätta vore om varje riksdagsledamot uppfattades som vågmästare, som den som ska övertygas om det positiva i lagda förslag i stället för att partierna automatiskt räknar in en röst för vardera partist som sitter på en riksdagsplats.

Det är för att fatta beslut baserade på en ideologisk grund som de väljs in.

Det skulle göra personvalen värda något som i sin tur skulle göra ansvarsutkrävandet möjligt för väljarna. Kan man välja en representant inte bara efter vad den säger sig stå för utan även kan agera efter kan man också byta ut den representanten om man inte är nöjd.

Den möjligheten finns knappast i dag när riksdagsbeslut inte fattas individuellt utan i högsta grad enligt partilinjen. Då är det inte konstigt att vissa partier framställt krav på att antalet ledamöter i riksdagen ska minskas. Om inte partierna vågar lita på att ledamöter kan fatta beslut efter sina ideologiska övertygelser undergrävs demokratin och då räcker det om en person för varje parti närvarar vid besluten.

Att ändra tidsbestämmelserna för motionsinlämnande förändrar ingenting om inte behandlingen av dem inte förändras, när övertygelser blir viktigare än att hålla partigränserna intakta.

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons