Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte slakten på Ylva Johansson

/
  • Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) får kritik för försämringen av möjligheterna att deltidsstämpla. Men hon är helt fel mottagare.

Annons

”Min fråga till arbetsmarknadsminister/regering är bara VARFÖR denna lag infördes? Vad är tanken med den? Få fler ut i arbete? Sätta dit fuskare? Jag skulle vilja att ni förklarar vad som är positivt med detta. För jag förstår det inte”.

Journalisten Jessica Söderlund har på Svenskt Näringslivs hemsida skrivit ett frustrerat öppet brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om försämringen i arbetslöshetsförsäkringen som innebar att möjligheten för en deltidsarbetande att stämpla upp till heltid kraftigt begränsades från 300 dagar till 75.

En begränsning som bisarrt nog gör det ekonomiskt mer rimligt för en deltidsanställd att vara arbetslös på heltid än att jobba lite grand.

Svaret på Jessica Söderlunds fråga är rätt enkel att besvara. Regeringen införde den för att ”motivera” de som jobbade deltid att gå upp till heltid istället för att komplettera lönen för deltidsjobbet med a-kassa.

Man var nämligen av uppfattningen att alldeles för många deltidsarbetande frivilligt valt att jobba just deltid men gärna tog emot ”extrainkomsten” från a-kassan.

Det var inte heller allt som drabbade arbetslöshetsförsäkringen det året.

Samtidigt slopades den förhöjda dagpenningen, arbetsvillkoret skärptes, den överhoppningsbara tiden begränsades, beräkningsgrunden för ersättningen försämrades, nyprövningsreglerna ändrades, studerandevillkoret slopades, studerandes rätt till ersättning under ferieuppehåll slopades, medlemsavgifterna höjdes och ersättningsnivåerna sänktes.

Det var kort sagt ett medvetet sabotage av en av välfärdssamhällets viktigaste försäkringar.

Att Jessica Söderlund i sitt öppna brev ifrågasätter poängen med en av dessa försäkringar är toppen. Det kan inte minst kanske påminna fler om att försämringen inte ens fick det resultat regeringen förväntade.

Miljardbesparingen staten snabbt skulle göra överskattades exempelvis stort eftersom de med kortast deltider – mindre än 2,5 dagars arbetstid i veckan – tjänade på att bli arbetslösa på heltid. Det var ju nämligen inte så att flertalet deltidsanställda jobbade deltid frivilligt och med ett enkelt beslut kunde gå upp i arbetstid.

Och ja, så klart är de flesta av de drabbade av denna försämring kvinnor.

Det är egentligen bara ett litet problem med Jessica Söderlunds öppna brev: Mottagaren.

För när denna försämring av arbetslöshetsförsäkringen genomfördes hette arbetsmarknadsministern inte Ylva Johansson och hade inte heller ett (S) efter namnet.

Det var Sven-Otto Littorin (M)som 2007-2008 som drev igenom försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen på den styrande alliansregeringens mandat.

Flera av försämringarna har nu den sittande regeringen av en helt annan kulör återställt trots hårt motstånd av allianspartierna.

Men Ylva Johansson kanske bara kan vidarebefordra brevet till någon av de blå arbetsmarknadspolitiska talespersonerna och se om de har något svar att ge Jessica Söderlund?

Mer läsning

Annons