Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skicka Bush till Haag

/
  • George W Bush på sitt sista besök i Irak som president, här på Camp Victory. Mest uppmärksammat under besöket blev hur Bush duckade för en sko under en presskonferens.

En irakisk journalist försökte ge USA:s president George W Bush en "avskedskyss" i form av en kastad sko. Nu väntar åtal för skokastningen, men runt om i arabvärlden hyllas journalisten som en hjälte.

Annons

För George W Bush väntar snart historieböckerna och ett slutbetyg som en av de sämsta presidenterna någonsin. Om det stannar vid det kommer han lindrigt undan. Egentligen borde han tillsammans med Dick Cheney och Donald Rumsfeld ställas inför den internationella brottsmålsdomstolen i Haag anklagad för brott mot mänskligheten.

En tillbakablick på Vita husets agerande under åtta år är en skakande upplevelse. Under Bushs tid har mänskliga rättigheter och demokratiska friheter medvetet och målinriktat kränkts och inskränkts. Tortyr har accepterats och rättsamhällets grundprinciper har övergetts en efter en.

Mattias Gardell, professor i religionshistoria, har i boken Tortyrens återkomst (Leopard) granskat tusentals amerikanska dokument.

Det är upprörande läsning om maktfullkomlighet och misstänksamt förakt mot människor som inte tillhör dem av Gud utvalda, det vill säga George W Bushs vänner. "Människans frihet hänger nu på oss", sa Bush efter 11 september.

Han gav sig själv carte blanche att starta krig i förebyggande syfte när och var som helst där amerikanska intressen hotades. Han startade på lögnaktig grund ett olagligt och blodigt krig i Irak, privatiserade och sålde det sedan på entreprenad till hugade spekulanter.

Nu rapporterar den egna regeringen att återuppbyggnaden av landet är ett fiasko, kantat av korruption, byråkrati och okunnighet. Slutsatsen är att det inte blivit i stort sett mer än en reparation av det som förstördes under invasionen och den plundring som följde.

Bush införde The Patriot Act, som gjorde det möjligt att avlyssna vem som helst utan domstols godkännande. Han satte sig över krigets lagar och vägrade acceptera internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Han har till och med slagit fast att om någon amerikansk medborgare skulle ställas inför rätta i Haag har USA rätt att frita personen i fråga med våld.

Gång på gång har demokratiska principer övergetts för att skydda just demokratin. Det är ett absurt och farligt tillvägagångssätt, som helt klart motverkar målet att bekämpa den brutala terrorismen.

Inrättandet av fånglägret på Guantanamo bröt mot krigets regler. "De är bland de farligaste, bäst skolade, illvilliga mördarna på jordens yta", förklarade vicepresident Dick Cheney när lägret fylldes med "illegala kombattanter".

Det visade sig senare att bara en bråkdel av fångarna hade någon koppling till al-Qaida. 70-90 procent hade arresterats av misstag, redovisade en undersökning gjord av Röda korset.

Samma sak på Abu Ghurayb-fängelset i Bagdad. Pentagons egna siffror visar att alla "fångar" var civilpersoner och nio av tio saknade helt "underrättelsevärde".

Någon framgång har kriget mot terrorismen inte blivit. Terrordåden har i stället blivit fler och drabbar i första hand oskyldiga människor i muslimska länder.

Världen förskräcktes av bilderna från Abu Ghuraybfängelset i Bagdad, och ledningen skyllde på enskilda rötägg bland fotfolket.

Senatens försvarsutskott pekar i stället i en hemligstämplad rapport ut förre försvarsministern Donald Rumsfeld som delansvarig för övergreppen i Abu Ghurayb, Guantanamo och i fånglägren i Afghanistan.

Tortyren var sanktionerad från högsta ort, och mannen som snart lämnar Ovala rummet bär huvudansvaret. Presidenten la senare in sitt veto när kongressen i lag ville förbjuda skendränkning som ett sätt att "mjuka" upp fångar.

Det räcker inte med att stänga Guantanamo. Hela det rättsvidriga systemet måste avskaffas om förtroendet för USA ska kunna upprättas. Det blir en tuff och viktig uppgift för Barack Obama.

Mer läsning

Annons