Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffa döttrar!

/

Kanske är det bäst ändå, det där att vi i framtiden borde jobba till 75. För vad skulle vi göra sen? Vem skulle ta hand om oss? Var skulle vi få plats?

Annons

På drygt ett decennium har var fjärde plats på äldreboenden försvunnit, trots att de äldre under samma period blivit fler. Under samma period har hemtjänsten enligt Socialstyrelsen till och med minskat med i snitt 1,5 timme per vårdtagare.
Man skulle ju önska att detta bara speglade en friskare generation åldringar, fysiskt förmögna att inte bara klä sig, duscha och laga mat – utan också städa, diska och handla maten. Men så är det inte.
Istället räknar kommunerna allt mer på den ideella verksamheten ”dotter- och svärdotterhemtjänsten” ska täcka upp där det brister.
Kommunal har redan i tidigare rapporter talat om problemet att kommuner sparar på äldreomsorgen och därigenom tvingar 100 000 anhöriga att gå ner i arbetstid – eller till och med sluta sina jobb! – för att vårda en äldre närstående.
Betydligt fler än så, 360 00 personer, besöker - enligt en ny Kommunalrapport - en närstående varje dag eller flera gånger i veckan för att hjälpa till med basala sysslor som hemtjänsten inte längre har tid med.
Det är detta som avses när borgerliga politiker talar om behovet av ökad ”egenfinansiering” inom välfärden på grund av en högre andel äldre. Betalar mellanskillnaden får de gamla själv göra ur egen plånbok - eller deras medelålders döttrar i tid och kraft.
Då bör vi veta att samtidigt som dessa politiker talar om den demografiska utvecklingen som den nära framtidens stora ekonomiska utmaning, är det faktiskt så att samhällets kostnad för äldreomsorg minskat. Både i faktisk kostnad och som andel av BNP.
Gruppen äldre kostar alltså inte mer nu än förr – utan precis tvärtom – och ÄNDÅ lägger politikerna huvudet på sned och suckar över den ekonomiska belastningen äldre utgör på samhällsekonomin.
Men den största belastningen ligger på kvinnorna som förväntas göra jobbet gratis. Det handlar dessutom om just de låginkomsttagarkvinnor som istället för att ta hand om en åldrande mamma borde tjäna in lön och pensionspengar till sig själva.
Vad deras gratisarbete innebär är inte bara att de kommunala skatteintäkterna minskar ytterligare och gör det ännu svårare för kommunen att betala för den välfärd som behövs.
Det betyder också att de själva med detta krymper både sin lön och sin pension och i sin tur gör det stört omöjligt för dem att på egen hand betala för en mer egenfinansierad hemhjälp i framtiden.
Förhoppningsvis har de en dotter. Det hoppas i alla fall äldreministern Maria Larsson (KD) som, informerad om det krassa läget, förklarar att
– Merparten [av anhörigas hjälp] sker så att den som gör insatsen också känner sig nöjd. 86 procent av 1,3 miljoner anhöriga tycker att det alltid eller oftast känns bra att ge omsorg.
Att det ”känns bra att ge omsorg” betyder inte att det borde vara anhörigas dåliga samvete att hinna med sitt eget liv parallellt med att ta ansvaret för sina åldrande föräldrar när samhället sviker dem.
Maria Larssons jobb hade man ju lätt orkat med till 75 år. Det verkar ju bara gå ut på att skyffla över ansvar i andras knän.

Mer läsning

Annons