Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska det aldrig få ett slut?

/

En man går in på en skola och mördar både barn och vuxna.
Det har hänt förr och det kommer att hända igen om USA:s ledare reagerar som man brukar.

Annons

Det som i går inträffade i den lilla staden Newtown i delstaten Connecticut är så fruktansvärt att det knappt går att förstå. I skrivande stund florerar mängder av olika uppgifter om hur många som dödats och skadats, men helt klart är att en fruktansvärd tragedi har inträffat; upp emot 30 personer befaras ha blivit dödade av kulor och många var barn.

Små barn.

Just barnens ålder – det pratas om så unga offer som femåringar – gör att många kallar det för den värsta skolskjutningen i USA:s historia.

Bara detta faktum gör det än värre när man tänker på det; i USA kan man "rangordna" skolskjutningar, eftersom det inträffat så många, och skolskjutning är till och med ett eget ord. Det är nämligen något som händer, på skolor runtom i USA, och den här gången inträffade det i Newtown.

I går pratade politiker om att fredagen den 14 december inte var en passande dag att propagera för hårdare vapenlagstiftning.

Det är helt korrekt.

Det borde ha propagerats för det långt innan tragedin i Newtown inträffade, och strängare vapenlagar borde ha införts för länge sedan.

Det borde ha skett innan en person dödade 32 personer och skadade 17 till på Virginia Tech-universitetet 2007.

Det borde ha skett innan en person sköt fem skolflickor till döds på en amish-skola i Pennsylvania 2006.

Det borde ha inträffat innan två tonårspojkar mördade 12 studenter, en lärare och sedan tog sina egna liv på Columbine-gymnasiet i Colorado 1999.

Det borde ha… Nej, det finns ingen poäng med att fortsätta räkna upp alla tillfällen då människor tagit med sig vapen in på skolor i USA och mördat oskyldiga elever och lärare. Det har hänt för många gånger.

Den mäktiga vapenlobbyn i USA kommer nu att mobilisera för att se till att hårdare vapenlagstiftning inte blir verklighet. Det kommer att sägas att den man som i går spred död och förstörelse på skolan i Newtown var en galen man som hade mördat ändå, även om USA inte haft en vapenlagstiftning som gör det möjligt att köpa pistoler över disk och ger privatpersoner tillgång till automatvapen.

"Guns don’t kill people. People kill people" (Vapen dödar inte människor. Människor dödar människor) är något som vapenlobbyns företrädare brukar haspla ur sig. Det stämmer. Men det blir betydligt lättare för människor att ta livet av både barn och vuxna om det finns närmast fri tillgång till pistoler och gevär och staten skickar signalen att det är helt i sin ordning att äga enorma vapenarsenaler.

President Barack Obama var väldigt emotionell då han i går talade till nationen. Han talade om barnen som mist sina liv, om föräldrarna i Newtown som mist sina barn och om alla föräldrar i USA som i går förhoppningsvis kramade sina barn lite extra.

I dag får vi hoppas att presidenten åter talar till nationen och då visar att han kommer att leda kampen för hårdare vapenlagstiftning i USA.

Han får gärna göra det från samma plats som i går, alltså Vita husets pressrum. Det heter officiellt James S. Brady Press Briefing Room och är uppkallat efter James Brady, president Ronald Reagans pressekreterare, som träffades av kulor, och förlamades, i samband med att John Hinckley försökte mörda presidenten 1981.

Brady är sedan dess en symbol, och en förkämpe, för kraven på skärpta vapenlagar.

Mer läsning

Annons