Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Should they stay or should they go?

/

Annons

"If I go there will be trouble

An' if I stay it will be double

So come on and let me know

Should I stay or should I go?"

Brittiska punkrockbandet The Clash kan ha lurat en majoritet av de röstande britterna att lämna EU-samarbetet är förenat med färre problem än att stanna. Å andra sidan verkar premiärminister Cameron gjort exakt samma tolkning av sitt fortsatta premiärministerskap.

51,9 procent röstade för att lämna EU, 48,1 procent röstade för att stanna och man måste ju undra hur soffliggarna, nästan 30 procent av de röstberättigade, tänkte när de vaknade på fredagsmorgonen till en mycket osäker framtid.

Det gäller förstås inte bara alla frågetecken som folkomrör det fortsatta samröret med EU-länderna utan även hur det kommer att gå med kungadömet självt.

Pundet är i fritt fall, premiärministerns mandat att leda landet är uppenbarligen ifrågasatt så att David Cameron redan en knapp timme efter att folkomröstningen räknats färdigt meddelade att han kommer att avgå i höst var väntat. Utlyses det till och med ett nytt val? Hur snabbt inleds utträdesprocessen (som tar två år att slutfölja)? Och hur håller man ihop ett delat land?

Att ”ta tillbaka” Storbritannien, som företrädarna för ett utträde skanderat under hela valrörelsen, kan nämligen tvärtom leda till en splittring. Enligt vallokalsundersökningarna ligger de äldsta britterna bakom Brexit-segern medan yngre i mycket högre utsträckning röstat för att stanna i en union som gör det enklare för dem att bo och arbeta i Europa.

Alla räknar dessutom med att EU-positiva Skottland nu tar chansen att utlysa en ny folkomröstning om självständighet inom kort. Där röstade 62 procent för att stanna i unionen.

Men inte var det väl speciellt överraskande att det skulle vara så här den högljudda och hätska valrörelsen skulle sluta? Det är bara de senaste veckorna som ”stanna”-sidan verkade få lite vind i seglen och då bara på grund av det fasansfulla mordet på Labour-politikern Jo Cox som kampanjade för att stanna i unionen.

För Brexit-sidan har det dock länge varit en enkel match att piska upp stämningen bland de samhällsklasser som inte ser några vinster alls av unionsmedlemskapet utan bara hot. Hot att det över de öppna gränserna ska komma folk och konkurrera ut dem om de enkla, lågbetalda jobben och bidragen. Det där sista är väl för övrigt Storbritanniens STORA problem: ett klassamhälle som gör vissa grupper till ständiga förlorare.

Men det löser man inte med att byta bort EU utan att byta bort först David Cameron och sen hans konservativa regering – och vända ryggen mot nationalisterna i Ukip som lovar runt men, precis som Sverigedemokraterna i Sverige, håller tunt.

Det är fler än midsommarfirande svenskar som kommer att vakna upp med baksmälla.

Mer läsning

Annons