Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk industrins skatter

Annons
Torsdag 11 oktober 2001Sänk industrins skatter

Sänk produktionsskatterna för industrin kräver 51 ledande s-politiker.

Goda förutsättningar för den energiintensiva industrin har alltid varit en självklar del i en socialdemokratisk tillväxt- och välfärdspolitik, konstaterar 51 socialdemokratiska kommunalråd och kommunstyrelseordföranden från hela landet i en debattartikel i onsdagens DN. Bland undertecknarna finns sex från Västernorrland, däribland Ingvar Wiklund, Härnösand, Christer Nilsson, Kramfors, och John Norberg, Örnsköldsvik.

De ingår alla i ett nätverk för orter med energiintensiv industri. Under senare år har de känt allt större oro för att regeringen tvingas ge efter för miljöpartiets storstadsinriktade politik, en politik som skadar basindustrin. De socialdemokratiska kommunalråden påpekar att utan industriproduktion och tillväxt blir det inget ekonomiskt utrymme för offentlig verksamhet eller sociala trygghetssystem.

Debatten om det svenska investeringsklimatet är viktigare än någonsin när många svenska industrikoncerner internationaliseras och besluten tas långt bort från berörda anläggningar och orter, skriver s-råden. Den svenska basindustrin är miljövänlig, "den ligger i främsta ledet när det gäller låga utsläpp och effektiv energi- och resurshushållning".

Produktionsskatterna inom energi- och miljöområdet måste harmoniseras i riktning mot skattenivåerna i våra viktigaste konkurrentländer, kräver de 51 ledande kommunpolitikerna.

Det är lätt att förstå varför kommunalråden skriver en sådan debattartikel. De anar naturligtvis en utveckling där industribolagen i deras kommuner väljer att flytta tillverkningen någon annanstans, där den blir billigare eftersom både skatter och miljökrav är lägre. De vill att industrins betydelse lyfts fram av socialdemokraterna i nästa års valrörelse. Annars lämnas fältet fritt för den borgerliga oppositionen.

Det är i så fall inte enbart produktionsskatter som bör diskuteras, förmögenhetsskatten är minst lika angelägen för den som vill rädda kvar företagandet i Sverige.Letar nya medlemmar

Alla politiska partier i Sverige tappar medlemmar. De flesta prövar nya, otraditionella vägar för nå ut till människorna och för att på så vis kunna dra till sig nya sympatisörer. Till det som testats hör en form av halvmedlemskap, man behöver inte acceptera hela partiprogrammet utan enbart den del man gillar, deltagande i vissa projekt utan att alls anslutas till partiet och så folkpartiets mest radikala förslag till förnyelse - att tillåta att personer representerar partiet som förtroendevalda utan att vara medlemmar.

Den delen av förnyelsegruppens förslag föll inte i god jord överallt. Don Rösberg, framträdande folkpartist i Kramfors, har arbetat hårt och fått bra genomslag för partiets politik. Han konstaterar nu att partiet har så få aktiva medlemmar i kommunen att de inte orkar bära arbetsbördan ensamma. Dessutom fyller de inte upp en valsedel vid nästa års val.

Folkpartisterna i Kramfors väljer därför att annonsera efter såväl aktiva som stödjande medlemmar. Det är en metod som prövats förut med gott resultat, bland annat av väns-terpartiet i andra delar av landet. Sympatisörerna behövde bara en puff för att gå i rätt riktning.

Don Rösberg har rätt när han säger att förtroendet för demokratin riskerar att gå förlorat när allt färre medborgare engagerar sig i samhällsfrågorna - eller väljer att hoppa av sina politiska uppdrag därför att den demokratiska processen inte fungerar.Nästa statsminister?

Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson, som gjorde ett nedslag i Härnösand i går, säger att utsikterna till en borgerlig valseger nästa år är stora och hänvisar, i frågan om vem som då ska bli statsminister, till regeringen i Norge. Där blir Kjell-Magne Bondevik i systerpartiet kristelig folkeparti statsminister i en trepartiregering trots att höyre blev det största borgerliga partiet.

Att statsminister Göran Persson petat ner Alf Svensson från platsen som den mest populära partiledaren ser han som ganska naturligt. Göran Persson har exponerats flitigt i medierna och dessutom gjort ett mycket stabilt intryck vid sina framträdanden. Då blir man populär, säger han som vet.

Kd:s tema i höst är familjen. Den trygghet som finns i familjekretsen behövs - särskilt just nu - tror Alf Svensson, även om temat var bestämt långt innan raden av tragiska världshändelser inleddes med terrordåden mot USA.

Mer läsning

Annons