Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma gamla parti

/

Annons

Jimmie Åkesson sparkade Erik Almqvist från uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson.

Han sparkade Kent Ekeroth från uppdraget som rättspolitisk talesperson.

Sedan sparkade han SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand från dennes tjänst som politisk sekreterare.

Och i går sparkade han Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof snett uppåt i partihierarkin och utsåg de två SD-veteranerna till Almqvists och Ekeroths efterträdare. Sällström och Jomshof har länge tillhört partiets inre kärna, men får nu roller som kommer att placera dem i rampljuset betydligt oftare.

Sverigedemokraternas partiledare har onekligen rensat, bytt och möblerat om ordentligt i efterdyningarna av Expressens artikelserie om den famösa "järnrörsfilmen".

Därmed har Sverigedemokraterna fått ett nytt lag, som det så vackert brukar heta inom politiken nuförtiden, och Jimmie Åkesson kan nu sova lite lugnare om natten. Han har släckt den värsta branden, tagit chansen att sparka ut Kasselstrand från riksdagskansliet – en personalförändring som förvisso fördjupar sprickan mellan SD och SDU, men som Åkesson nog ändå är rätt nöjd med – och han har fått in två trogna medarbetare på två tunga poster.

Och viktigast av allt för Åkesson och gänget: politiken förändras inte.

Erik Almqvist och Kent Ekeroth kommer inte att synas lika mycket i medierna framöver, men de fortsätter i riksdagen och kommer att vara en del av partiet även de kommande åren. Det är val först 2014 och i arbetet med att förbereda SD:s program, och i kampanjandet under valrörelsen, kan Almqvist och Ekeroth få roller att spela. Inga framträdande och offentliga roller, förmodligen, men utsparkade ur partiet lär de inte bli.

Vad gäller Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof får Åkesson återigen två främlingsfientliga politiker vid sin sida, men ingen av dem har i alla fall fastnat på film då de skrikit rasistiska saker och svingat järnrör. Jomshof har däremot varit – och är fortfarande – ansvarig utgivare för propagandaorganet SD-kuriren, där han bland annat slagit fast att islam är värre än nazism. Den som till äventyrs väljer att läsa SD-kuriren får sig en rejäl dos vedervärdiga åsikter och en tidning där det hetsas friskt mot personer som inte anses passa in i Sverigedemokraternas samhälle. Det där med "nolltolerans" är ju som bekant bara något som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pratar om, inget som direkt tillämpas i praktiken…

Nej, Sverigedemokraterna kör på som vanligt. Det kommer även fortsättningsvis att pratas om "svenskhet" och göras skillnad på människor; grupper med "fel" etnicitet kommer att pekas ut som orsaken till alla problem i samhället.

Affischnamnen är nya.

Den vidriga människosynen består.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons