Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till antifeministiska och inhumana asylregler

/
  • Kriget i Syrien bara fortsätter. Samtidigt vill en majoritet i riksdagen skärpa asyllagstiftningen.

Annons

Mitt i midsommarbestyren slog verkligheten ned. UNHCR, FN:s flyktingorgan, levererade i går sin senaste rapport över flyktingsituationen i världen. Aldrig tidigare har så många människor varit på flykt, konstaterar UNHCR: 65,3 miljoner människor varav hälften barn.

Samtidigt förbereder Sveriges riksdag sig för att rösta igenom ett nytt lagförslag om begränsad asylinvandring. ”Det huvudsakliga syftet med regeringens förslag är att minska antalet asylsökande till Sverige”, står att läsa i den proposition som riksdagen ska rösta om i dag. Men det står också att ”i vilken utsträckning antalet asylsökande kommer att påverkas är dock inte möjligt att förutsäga”.

Antalet asylsökande har minskat drastiskt sedan id-kontrollerna infördes i januari. Så om det huvudsakliga målet är att minska invandringen till Sverige – vilka nivåer vill vi ner till?

I dag tisdag är inte bara en dag då asylrättens ställning definieras. Det är också en dag då Sveriges feministiska regering bekänner färg. Röstar riksdagen ja till den nya tillfälliga lagen ersätts permanenta uppehållstillstånd med tillfälliga, tidsbestämda uppehållstillstånd på tre år eller 13 månader, beroende av asylstatus.

Människorättsorganisationer har redan högljutt protesterat mot den osäkerhet och flyktighet som tillfälliga uppehållstillstånd bidrar med. Barnombudsmannen har kallat förslaget för direkt ”barnfientligt”.

Men i det är inte bara barn som drabbas. I lagförslaget ryms också ett försörjningskrav för dem som söker permanent uppehållstillstånd. När tillgången till ett jobb värderas högre än skyddsbehovet, vilka är det då som drabbas om inte de som står längst bort från arbetsmarknaden? Utlandsfödda kvinnor, med andra ord.

Men det är konsekvenser som den rödgröna regeringen redan tagit med i beräkningen: ”Förslaget kan antas leda till att fler män än kvinnor beviljas permanenta uppehållstillstånd, med hänsyn till hur övergångarna till arbete i dag skiljer sig åt mellan män och kvinnor”, står det att läsa i lagremissen.

Den andra delen i förslaget rör möjligheterna till familjeåterförening. Med den nya lagen kommer det i princip bara vara asylsökande med flyktingstatus enligt Genèvekonventionen som har möjlighet att återförenas med sina familjer i Sverige. Majoriteten av asylsökande ges en status som skyddsbehövande, exempelvis för att de riskerar tortyr eller urskillningslöst våld. Den nya lagen kommer att tvinga isär deras familjer.

För en regering med ambition om att göra FN:s barnkonvention till svensk lag borde alla barns rätt att återförenas med sin familj vara något att ta hänsyn till. I stället behandlar regeringen barnkonventionen som ett buffébord att plocka godbitarna från.

Sveriges rödgröna regering har profilerat sig som världens första feministiska regering. Då borde det krävas mer än att fördöma hur andra länder behandlar kvinnor och barn. I dag röstar riksdagen om en lag, framhejad av regeringen, som kommer att slå hårdast mot de mest utsatta. En lag som vi redan nu vet kommer drabba kvinnor och barn som kommer till vårt land. Det är inte bara inhumant – utan också antifeministiskt.

Mer läsning

Annons