Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så varför ska man rösta på Stefan Löfven?

/
  • Stefan Löfven vill inte ändra förra regeringens skattepolitik.

Annons

”Lagt kort ligger.”

En självklar regel i ett kortspel förstås. Men när Stefan Löfven i en intervju i Aftonbladet i lördags förklarade att regeringen inte tänker röra den högre inkomstskatten för sjuka och arbetslösa som blev konsekvensen av alliansregeringens jobbskatteavdrag, använder han samma begrepp: ”lagt kort ligger”.

Vem vill spela kort med statsministern om han under varje ny omgång använder kort från långt tidigare under kvällen som om de fortfarande gällde?

Nej, politiker kan inte efter två mandatperioder i opposition försöka backa bandet och radera all politiska beslut som genomförts när någon annan bestämde, men om tidigare borgerliga politiska beslut är satta i sten – varför rösta på Stefan Löfven?

Speciellt när det gäller skatterna har Socialdemokraterna gått hopplöst vilse. Från den tidigare inställningen att skattesystemet skulle användas för fördelningspolitik från de rikaste till de fattigare, verkar man ha köpt högerns skattepolitik. Alla skattesänkningar alliansregeringen genomdrev har sossarna svalt nästan rakt av trots att de gång efter annan vill betona – precis som Löfven gör i intervjun – att skattesänkningarna inte alls hade de tänkta effekterna på sysselsättningen.

Det gör ju Löfvens linje ännu konstigare. Vad är det för bisarr inställning? ”Vi fortsätter med förra regeringens politik trots att den inte fick det resultat som motiverade dess genomförande från början”??

Löfven upprepar vad företrädare från hans regering sagt många gånger tidigare: att man inte tänker förändra det som är gjort, inte ”förändra villkoren för enskilda hushåll”.

Socialdemokraterna har argumenterat för att man inte vill ta tillbaka pengar som folk hunnit vänja sig vid och anpassa sin hushållsbudget till. Men det är ju en verklighet som sjuka och arbetslösa fått leva med alla tider. Och det från en betydligt lägre månadsinkomst än de flesta med jobb.

Då blir tidigare argument från Löfven och finansminister Andersson om att de inte ville höga inkomstskatten för ”vanliga” inkomster, extra pikanta eftersom ”vanliga” visade sig mena månadsinkomster på upp till 60 000 kronor.

Men nu handlade ju inte Aftonbladetintervjun ens om höginkomsttagare och läser man Löfvens svar flera gånger blir de ännu konstigare. Intervjuaren frågar om de ekonomiska förutsättningarna för sjuka och arbetslösa, men Löfven svarar om och om igen att han inte vill förändra villkoren för hushållen som i dag redan har den lägre skatten.

Sossarna tittar uppenbarligen på opinionssiffrorna och är skraja över att inte få det tillräckliga väljarstödet från medelklassen om de uppfattas försämra dessas privatekonomi – och de litar uppenbarligen inte på sin egen förmåga att förklara för samma medelklassväljare att regeringen behöver ökade skatteintäkter för jobbskapande reformer och till välfärden.

Alla prognoser pekar på behov av ökade skatteintäkter i framtiden för att klara välfärdsåtaganden, men inte ens en socialdemokratisk statsminister vågar tydligen prata högre skatter och fördelningspolitik. Så varför rösta på honom?

Mer läsning

Annons