Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Inget problem med tre kvinnor

Annons

Susanne Sjöstedt ifrågasätter i sin ledare den 1 december att Miljöpartiets valberedning föreslår tre kvinnor i toppen på listan till regionfullmäktige och ställer frågan om hur jämställt Miljöpartiet är.

Svaret är att Miljöpartiet är ett av de bästa partierna i Sverige på jämställd representation i politiska församlingar och var först i landet med varvade listor. Numera tillämpar de flesta partier varvade listor. Det är bra, men män är fortsatt kraftigt överrepresenterade bland förstanamnen hos nästan alla partier. Nationellt är det bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har en högre andel kvinnor bland förstanamnen än bland kandidaterna totalt.

Vi har alltså fortfarande i världens mest jämställda land en betydligt högre andel män i politiken, särskilt på tunga poster.

Miljöpartiets strävan är fortsatt att ha en jämställd representation med såväl kvinnor som män på hela listan. När valberedningen hade gjort sitt jobb med att ta fram en bra sammansatt lista, med målet att se varannan kvinna och varannan man, fanns fler kvinnor som både var beredda att ställa upp som toppkandidater och hade den kompetens och erfarenheter som partiet önskar.

Syftet med varvade listor är att få till en jämställd representation. Det har inget egenvärde att det är varannan kvinna och varannan man. När vi i regionfullmäktige idag har 44 män och 33 kvinnor som ledamöter menar vi att alla partier har ett jobb att göra. Miljöpartiet bidrar med fler kvinnor på ledande poster till att justera den sneda representationen i stället för att kvotera upp män på listan.

Fram till den dag vi ser en jämställd representation av kvinnor och män i politiska församlingar kan det inte vara ett problem att Miljöpartiet har en större andel kvinnor i topp på listan. Vi bidrar till att jämna ut en historisk snedfördelning.

Per Sander, vice ordförande i distriktsstyrelsen MP Västernorrland

Maria Algotsson, andre vice ordförande i distriktsstyrelsen MP Västernorrland

Eva Goës, ordförande i valberedningen för MP Västernorrland

Svar direkt:

Eftersom män historiskt överrepresenterats i beslutande församlingar, vill Miljöpartiet som ”kompensation” överrepresentera kvinnor på sin lista till regionfullmäktige.

Att uppmärksamma och rätta en tidigare orätt av sned representation genom att upprepa exakt samma orätt – och till och med hänvisa till att det nu favoriserade könet "har kompetens och erfarenheter som partiet önskar" – är möjligen logiskt för Miljöpartiets valberedning, men ledarsidan köper helt enkelt inte den definitionen av jämställdhet från ett parti som ju faktiskt vet bättre.

Susanne Sjöstedt

Politisk redaktör (S) Tidningen Ångermanland

Mer läsning

Annons