Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset högt för billiga kläder

/
  • Anhöriga letar bland kropparna efter fabriksbranden i Ashulia i lördags kväll då minst 109 inlåsta textilarbetare omkom.

Minst 109 människor dog i lördags kväll i en av de hundratals fabriker i industriområdet Ashulia i Bangladesh, där en halv miljon av landets nästan fyra miljoner textilarbetare jobbar.

Annons

Det började brinna under nattpasset när minst tusen arbetare – främst kvinnor - var på plats i den nio våningar höga fabriksbyggnaden. Hundratals per våningsplan låstes in – och när elden kom närmare kastade många sig i desperation ut genom fabriksfönstren.

Under söndagen letade tusentals efter sina anhöriga bland kropparna som lagts på rad en bit från den eldhärjade byggnaden.

I oktober uppmärksammade TV4:s "Kalla fakta" de tuffa villkoren för textilarbetare på en av de många klädfabriker i Kambodja som bland annat tillverkar kläder för svenska H&M.

Trebarnsmamman Deuar Sophon berättade i programmet om sina anställningsvillkor på fabriken med ofta mer än 70 timmars arbete i veckan - för en lön på motsvarande tre kronor i timmen!

– Jag är så utmattad att jag vill krypa hem från fabriken, berättade hon, men tvingas trots alla dessa arbetade timmar låna pengar för att ha råd att köpa mat till sina barn.

När H&M-vd:n Karl-Johan Persson i programmet ställs till svars för de dåliga förhållandena på fabrikerna är det inget vi inte hört förut.

H&M "tar det här på jätteallvar". Det är en "väldigt komplex fråga" och det bästa man kan göra är att handla från landet efter som det "hade sett mycket, mycket¬ sämre ut om vi inte hade varit på plats."

Företaget är på plats även i Bangladesh där lönen är ännu lägre för de tre miljoner kvinnor som jobbar inom den oerhört viktiga klädtillverkningsindustrin som utgör 80 procent av landets totala export. En tia per dag ungefär, tjänar kvinnorna på de minst tio timmar per dag de syr våra kläder.

Lönerna inom klädindustrin är så låga att till och med Kina förlägger stora delar av sin klädproduktion där. Det säger en del

Och förbättringsambitionerna från väst är skrämmande låg generellt. Västerlänningar gillar billiga grejer. Vi köper 49-kronorsplaggen på H&M trots att vi inte på något sätt kan hävda vår okunskap om hur arbetsförhållandena egentligen är i de länder i världen ett svenskt företag kan låta sy upp ohyggligt billiga klädesplagg och ändå, likt H&M, gå med 15 miljarder i vinst i fjol.

Ökad demokratisering och bättre arbetsvillkor i dessa delar av världen skulle innebära dyrare kläder och prylar. Så vi har överseende med den långsamma demokratiseringsprocessen.

Swedwatch, en ideell förening och partipolitiskt obunden researchorganisation, granskar ständigt svenskrelaterade företags verksamhet i utvecklingsländer. Målsättningen är att uppmärksamma sociala och miljömässiga missförhållanden för att på så sätt pusha för förändring.

Det är mindre än en halvår sedan deras rapport om just de kvinnliga textilarbetarnas villkor i Bangladesh – "En förlorad revolution? - publicerades. Där konstateras att klädindustrin förvisso lett till en möjlighet till självförsörjande och självbestämmande för kvinnor som innan sällan eller aldrig jobbade utanför hemmen.

Men priset har varit högt – för högt att betala med de usla lönerna och de usla villkoren kvinnorna fått nöja sig med.

Och nu är minst hundra av dem döda - och får i döden en ersättning det tagit dem decennier att tjäna ihop i fabriken.

Hong Kong-baserade klädmärket Li & Fung som hade sin produktion i fabriken meddelade nämligen igår att varje familj som förlorat en anhörig i branden skall få motsvarande 8 000 kronor i kompensation.

8000 kronor är som av en händelse bara en femhundralapp mer än vad Konsumentverket menar är en genomsnittlig klädbudget för oss svenskar i år.

Mer läsning

Annons