Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbefälet har rätt om att polisledningen måste ta tag i frågan om föräldraledighet

/

Annons

Jepp, detta är verkligen något som polisledningen måste ta tag i. Inte att poliser som är småbarnsföräldrar är föräldralediga förstås men att vissa kollegor uttrycker att det är ”egoistiskt” att anpassa uttaget av föräldraledigheten på ett sätt som passar familjen och inte främst arbetsplatsen.

Det är ett uppseendeväckande men inte direkt överraskande utspel som det anonyma polisbefälet gör när hen kallar föräldralediga för ”egoister” som använder sin föräldraledighet för att förlänga ledigheten under sommarsemestrar och storhelger och uppmanar polisledningen att ”ta tag i” frågan om att vissa poliser ”ska ha allting och inte är beredd att uppoffra någonting”.

Tackolov förstår också den ställföreträdande polisområdeschefen Kenneth Bergquist detta och förklarar att ”det här har man laglig rätt till så det är ingenting som jag har någon åsikt om”.

Men nu verkar detta tyvärr inte räcka. Bergquist och den övriga polisledningen bör nämligen ha rätt starka åsikter om hur attityder på arbetsplatsen riskerar att påverka främst manliga småbarnsföräldrars uttag av föräldraledighet negativt.

Den svenska föräldraförsäkringen fyllde 40 år häromåret och visst går det framåt när det gäller ett mer jämställt uttag. Startåret 1974 togs en procent av dagarna ut av papporna – 40 år senare tog de ut 25 procent.

Men det går för långsamt. I dagens takt kommer inte ens barn födda i år dela jämnt på föräldraledigheten när de väljer att bilda familj om 25-30 år.

På de mest mansdominerande arbetsplatserna räcker knappast ens 70 år. Där fler pappor inom starkt kvinnodominerade yrken ökat sitt uttag av föräldraledighet är situationen en helt annan inom de starkt mansdominerade yrkena.

Och nej, poliskåren är verkligen inte i närheten av att vara värst. Även här går det framåt. 2001 var 18 procent kvinnor – nu är det drygt 30 procent. Inte heller är manliga poliser i närheten av topplistan över de som är sämst på att vara föräldralediga.

Men nu var det just ett polisbefäl som öppet hårt kritiserar kollegor som väljer att vara föräldralediga och lämna arbetskamrater i sticket, så nu är det polisen vi pratar om.

Att föräldralediga – poliser och andra – kombinerar sommarsemester med ett uttag av föräldraledighet är förstås otroligt vanligt. Genom att sicksacka med semester- och föräldraförsäkringsdagar kan båda föräldrar vara hemma under en längre sammanhängande tid och finns möjlighet att göra det under sommarmånaderna så tar självklart många chansen.

Det är en av få fördelar föräldralediga har, detta medan listan över nackdelar kan göras hur lång som helst där sämre löneutveckling, mindre kvalificerade arbetsuppgifter och en sabbad karriärsutveckling eftersom arbetsledningen räknar med att de ska vara borta från jobbet mer, toppar.

Så innebär en lång ledighet över sommaren, som det upprörda polisbefälet menar, en oförsvarlig press på de som är kvar i tjänst och tvingas jobba med för låg bemanning, så är det inte småbarnsföräldrarnas fel.

Det tyder snarare på dålig planering av arbetsledningen.

Innebär det, som polisbefälet också menar, att polisen drabbas av övertidskostnader så är inte heller detta småbarnsföräldrarnas fel. Även detta tyder på dålig planering. Förmodligen inte primärt av den regionala polisledningen, nu vet vi att hela polisorganisationen varit rätt kasst organiserad länge och att man därför dräneras på anställda som tröttnat.

Men kan vi kanske vara överens om att vi inte kan ha en organisation med så få poliser att verksamheten ställs på ända för att ett proportionerligt antal av dem gör något så rimligt som att skaffa barn?

Vissa vill gärna se polisyrket – eller för den delen jobbet som lärare, läkare eller sjuksköterska – som ett kall som bör innebära vissa speciella uppoffringar med en kåranda som kräver eftergifter på privatlivets bekostnad. Uppenbarligen omfattar det på sina håll ett skuldbeläggande av småbarnsföräldrar som utnyttjar sin lagstadgade rätt till föräldraledighet.

Polisbefälet har helt rätt, polisledningen måste uppenbarligen ta tag i detta!

Mer läsning

Annons