Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna före livet

/
  • Barn ber förbipasserare om donationer. Tyfonen Bopha har gjort minst 300 000 människor hemlösa. Filippinerna vädjade förgäves på klimatmötet i Doha om snabba åtgärder för att bromsa temperaturhöjningen.

Det blev ett nytt fiasko för FN:s klimatmöte, och även den här gången är det de fattiga som får betala.

Annons

Tolv dagars klimatförhandlingar i Qatars huvudstad Doha slutade i helgen i ett fiasko. Miljöministrarna åkte hem utan några beslut om hur utsläppen av växthusgaser ska minska. De försökte ändå hålla masken, och kallade det en framgång att klimatmötet inte kollapsade. Men att komma överens om att man ska försöka bli överens längre fram är verkligen inget att skryta med.

Det är att sätta ribban alldeles för lågt. Visserligen är en förlängning av det snart utgående Kyotoprotokollet bättre än inget alls, men det är alldeles otillräckligt för att kunna stoppa den pågående temperaturhöjningen. Utan skarpa beslut riskerar världen att bli fyra grader varmare redan om 50 år.

Det kommer att leda till förödande översvämningar när glaciärerna smälter och havsytan stiger. På andra håll väntar lika förödande torka och hetta, som gör livet outhärdligt. Lilla öriket Naurus utrikesminister Kieren Keke sammanfattade läget i några få meningar riktade till de rika ländernas delegater på klimatmötet:

– Det handlar inte om hur bekvämt era folk ska leva i framtiden, vi pratar om ifall våra folk ska överleva.

Så grymt är det, och då duger det inte att de rika länderna omvandlar redan öronmärkta biståndspengar till otillräckliga klimatsatsningar. Några mer pengar blir det inte, det avsätts till och med lägre summor till de fattiga länderna nästa år.

Det räcker inte heller med att förlänga Kyotoavtalet till 2020. Det är en alldeles för klen kompromiss. Det reglerar bara 15 procent av jordens utsläpp, och en lång rad av de värsta förorenarna är inte ens med.

USA, Kina och Indien skrev aldrig under när det begav sig. Ryssland, Japan, Kanada och Australien har hoppat av under resans gång.

Filippinernas chefsdelegat Naderev Sano höll ett annat mycket gripande tal i Doha. Tyfonen Bopha har skördat minst 500 filippinska liv och gjort minst 300 000 människor hemlösa.

Med gråten i halsen bad han klimatmötet att inte komma med fler förseningar och ursäkter. Han blev dock inte bönhörd, trots att han ställde de högst berättigade frågorna:

– Om inte vi, vem? Om inte nu, när? Om inte här, var?

Några svar fick han inte. Ministrarna på plats hade varken befogenhet eller vilja att fatta några skarpa beslut. De rika länderna är inte beredda att på allvar ändra sin livsstil. Doha blev inget avgörande framsteg, utan i stället ännu ett haveri för FN. Det är den dystra sanningen.

Världens ledare har abdikerat från sitt ansvar och skjuter problemen framför sig. De sätter sina egna kortsiktiga ekonomiska intressen före den gemensamma omsorgen om vår planet. Våra barn och barnbarn får betala priset för underlåtenheten och det är en av vår tids största skandaler.

Peter Franke

Mer läsning

Annons