Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Party med skattemedel

/

Som om läx-rut inte var nog; nu är det uppenbarligen fritt fram att hyra sig en bartender till festen med skatteavdrag. När är det nog?

Annons

Festfixare erbjuder rut-avdrag för barnkalas - inklusive partyhattar, tårta och godispåsar - genom att kalla hela tillställningen för "barnpassning" på fakturan.

Detta trots att Skatteverkets experter betonar att den enda sortens barnpassning som det ens medges avdrag för är för de egna barnen. Inte för klasskamrater eller grannungar, som man får förmoda att de flesta kalasdeltagarna är.

Andra i tjänstebranschen går steget längre och erbjuder folk en bartender för halva priset till vuxenfesten. Köparna som nappar kommer, inte otippat, från Stockholms rikaste stadsdelar.

Men inte heller drinkmixande är något som omfattas av skattesubventionen för hushållsnära tjänster. Skatteverket låter meddela att "Ska han blanda drinkar så är det inte matlagning, och det är bara matlagning i hemmet som du kan få husavdrag för".

Men det är lugnt förstås, för det är ju bara att skriva om fakturan. Skatteverket har omöjligen chans att stoppa alla falska fakturor som gett halva priset på en massa otillåtna varor och tjänster till den svenska överklassen.

Det är ju därför man undrar vad mörkertalet på fusket med rut är – när de avdrag som Skatteverket bara i fjol stoppade, alternativt återkrävde, nästan nådde upp till 100 miljoner.

Det nyligen beslutade läx-rut, möjligheten att dra av privat läxhjälp på skatten, tillkom just för att "lösa" problemet med falska fakturor där "barnpassningen" i själva verket var läxhjälp.

Att ingen utom regeringen och företagen som skulle tjäna på ett sånt avdrag har något gott att säga om det är irrelevant. Det är regeringens smidiga sätt att hantera tidigare skattefusk hos de som har gott ställt – genom att belöna dem med ett bidrag.

Ni minns kanske argumentationen att svartstädare tack vare rut skulle bli vita. Nu blev det ju inte så, men regeringens hårdare tag mot brottslighet har förstås aldrig tänkts omfatta de som utnyttjar den svarta arbetskraften.

Varför regeringen har permanentat både rot- och rutavdraget – trots att det är under lågkonjunktur efterfrågan bör uppmundras; varför de infört läx-rut; varför de upprätthåller en luddiga gränsdragning mellan vad som kvalificerar sig för avdrag och vad som inte gör det – ja det är inte alls svårt att begripa.

De vill göra skattesystemet så ihåligt av olika skatteavdrag och undantag att folk ska efterlysa något "enklare". ’Vore det inte lika bra att sänka skatten på alla tjänster istället för alla undantag?’ frågar sig vissa.

Genom de rikare klassernas tjänstekonsumtion med skatterabatt sänks då inflödet av skatt till staten och det finns ännu mindre pengar att omfördela till de som behöver dem bättre.

att samhällsklyftorna växer är ingen slumpmässig bieffekt. Det är det som hela tiden varit planen.

Mer läsning

Annons