Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ocean galas sista desperata vecka

/

Annons

Läs också: Ocean Gala hotar att stämma Härnösands kommun

Rederiet Floating Accomodations Sweden AB har nu mindre än en vecka på sig att få loss alla tillstånd som krävs för att uppfylla avtalet med Migrationsverket. Tiden håller på att rinna ut för möjligheten att få ut de runt 800 000 kronorna per dygn av Migrationsverket i minst ett år oavsett hur många asylsökande som flyttar in på det ombyggda kryssningsfartyget.

Ställd inför risken att förlora 292 miljoner kronor som ligger så nära skulle ge vem som helst panik, så att Kjell Tandberg, delägare i Floating Accomodations Sweden AB, till P4 Västernorrland, återigen hotar Härnösands kommun med stämningsansökningar och skadeståndskrav är förväntat. Kanske hoppas man att bara hotet om ett skadeståndskrav på över åtta miljoner dollar, närmare 80 miljoner svenska kronor, ska skrämma kommunen till att backa.

Att kommunen kräver att rederiet kräver en plan för vatten- och avloppshantering samt återigen det där omtvistade bygglovet, menar Tandberg bara handlar om obstruktion.

Läs också: Trycket ökar mot flyktingfartyget – Utansjö hamn polisanmäls för miljöbrott

Men att det är ett problem redan i dag framgår av uppdateringar från Hemab som på sin hemsida uppger att de ”inledningsvis ordnat med tömning av avloppsvatten för att undvika att detta släpps ut i havet”.

Som det kommunala bolaget dock konstaterar är detta inte långsiktigt hållbart. Det är en sak att ta hand om avlopp från enbart personalen (som är de enda som just nu befinner sig på fartyget) och att, teoretiskt i alla fall, hantera avlopp från närmare 1800 personer.

Men låt oss här vara helt på det klara med en sak: Några 1800 personer kommer förstås aldrig att flytta in på Ocean gala oavsett hur det går med tillstånden. Kanske inte en enda.

Behovet av boenden har minskat drastiskt sedan i höstas och det finns helt enkelt bättre boendealternativ än ett enormt kryssningsfartyg i Utansjö som med råge skulle slå storleksrekordet för ett svenskt asylboende.

Men att ingen kommer att flytta in spelar för avtalets uppfyllande ingen roll. Kan rederiet visa att alla tillstånd finns och att folk i teorin kan flytta in i de ombyggda hytterna innan nästa måndag, så är de garanterade över 290 miljoner från Migrationsverket.

Räkna alltså med mycket mer Ocean Gala-panik under veckan. Om veckan börjar med ett 80-miljonershot mot kommunen är det svårt att ens gissa var den kan sluta.

Läs också: Så ska asylfartyget lämna Utansjö – hotar dra in Kronofogden

Mer läsning

Annons