Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordeas girighet väcker vrede

Annons

Nordeas styrelse har beslutat att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. Det är beklagligt, men långtifrån någon katastrof. Det kan till och med vara bra för svenska skattebetalare när nästa bankkris kommer.

Banker är inte som andra företag. De är viktiga för att hela det finansiella systemet och samhällsbygget ska fungera. De hålls därför under armarna av staten, det vill säga skattebetalarna, när de krisar.

Staten räddade föregångaren Nordbanken under 1990-talskrisen och Nordea fick 5,6 miljarder kronor under finanskrisen för tio år sedan. För att minska statens risker och utgifter vid kommande kriser har regeringen föreslagit att bankerna betalar in en avgift till en krisreserv.

Nordea protesterade våldsamt mot förslaget, talade överdrivet om "expropriering" och om att ”banksektorn inte kan vara en ko som man mjölkar ändlöst”. Nu har hotet om att flytta huvudkontoret verkställts, trots att regeringen gjorde om och mildrade förslaget om resolutionsavgiften.

Nordea gjorde en vinst i fjol på 41 miljarder kronor och det är rimligt att de bidrar till att samhället klarar nästa finanskris. Men det anser inte styrelsen som drar österut.

Flytten till Helsingfors kan dock på sikt vara bra för svenska skattebetalare. Vid nästa bankkris blir det finska staten och Europeiska Centralbanken som får stå för notan. Stora banker betyder även stora risker.

Nordeas lösmynte ordförande Björn Wahlroos har sagt att 80 procent av människorna är idioter. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från dessa till de 20 procent som har idéer, fortsatte han.

Jag tror han underskattar människors intelligens. Företag kan välja att lägga sina huvudkontor var de vill i sin jakt på lägsta möjliga skatt. Riskkapitalbolag brukar göra så, nu även en nordisk storbank med hybris.

Men kunderna har också makt, och de är inte dumma. Nordeas rykte är redan solkat av inblandning i skatteflykt via brevlådeföretag i Panama och banken hamnar sist bland de stora affärsbankerna i mätningar av kundnöjdhet. Det här beslutet ökar inte på bankens svenska goodwillkonto. Det går att byta bank, och det finns andra alternativ att välja bland.

Fackförbunden Transport och Handels har redan bestämt sig för att lämna Nordea. Flera fackförbund kommer troligen att följa efter. Vreden växer också bland privatkunderna, som ser bankkontor i sin omgivning stänga och som får noll procent ränta på sina besparingar.

De hör också ledningen säga att flytten inte ska medföra någon skillnad för kunderna. Inga sänkta avgifter, ingen bättre service. De tio miljarder kronor om året som banken optimistiskt räknar med att tjäna på flytten ska alltså gå till att öka vinsten och utdelningen till aktieägarna.

En vinst på 41 miljarder kronor om året är inte tillräckligt för ordförande Björn Wahlroos och vd Casper von Koskull. Mycket vill ha mer, men girighet brukar straffa sig. Nordea kan nog räkna med mer vrede än det oväsen som hörs nu.

Mer läsning

Annons