Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt år för flyktingar

/
  • Migrationsminister Tobias Billström (M) har duckat för kritik om brott mot mänskliga rättigheter

Flyktingar utvisas till tortyr, tvångsutvisningar till Irak och ingen rätt till vård för papperslösa. Här är migrationspolitiken 2012.

Annons

I februari utvisades pastor Jean Kabuidibuidi till Kongo-Kinshasa där han utsattes för tortyr, vilket ledde till debatt i riksdagen. 21 gånger har Sverige fällts i FN:s kommitté mot tortyr för att flyktingar utvisats till tortyr.

Miljöpartiet har fått hård kritik, också internt, för sin överenskommelse med regeringen om migrationspolitiken. Först efter att MP hotat med att lämna samarbetet nådde de framsteg.

På en presskonferens i juni sa Maria Ferm (MP) stolt att papperslösa nu ska få rätt till vård. Men när Justitiekanslern och Socialstyrelsen i november granskat förslaget gav de svidande kritik i. Papperslösa kommer inte få rätt till vård enligt förslaget, vilket är ett tydligt brott mot internationell rätt.

Också Socialdemokraterna har under året haft svårt att förstå att mänskliga rättigheter är just rättigheter. Magdalena Andersson (S) sa i Ekots lördagsintervju i december nej till vård för papperslösa. I samma intervju sa hon ja till sänkt bolagsskatt på 8,8 miljarder.

Under året fortsatte Sverige, som enda land i Europa, med tvångsutvisningar till Irak. Detta trots kraftig kritik från bland annat Amnesty, EU, FN och Iraks regering.

I augusti meddelade Iraks migrationsminister ännu en gång att de motsätter sig utvisningar till Irak, eftersom de inte kan garantera säkerheten i landet. Under 2012, till och med november månad, tvångsutvisades 469 flyktingar från Sverige till Irak.

När Ali, 15 år, fick veta att han skulle utvisas till Italien, det land där han misshandlats av gränspolisen och våldtagits av tre män, försökte han ta sitt liv. Efter stor folklig ilska och mycket uppmärksamhet backade tillslut Migrationsverket och Ali fick stanna.

Alis berättelse lyfte, tillsammans med andra flyktinbarns berättelser, frågan om att göra barnkonventionen till svensk lag.

Dagen före julafton uttalade Stefan Löfven (S) sig negativt om arbetskraftsinvandring i DN, han sa bland annat att “de tar våra jobb". För en dag var moderater asylkämpar och Tobias Billström sa att Löfvens uttalande “inte var så fräscht".

När S efter jul sa nej till Moderaternas förslag om hårdare krav på anhöriginvandring, som innebär att krav på försörjning sätts framför mänskliga rättigheter, hade de moderata asylkämparna redan tystnat.

De sista dagarna av 2012 rapporteras att Hueiyn Akpinar, politiskt aktiv kurd från Turkiet, ska utvisas efter 22 år i Sverige.

Migrationsverket slutar aldrig att förvåna.

Längst upp på önskelistan för 2013 står att göra barnkonventionen till svensk lag. Endast M och SD är emot detta. Alla övriga partier: vad väntar ni på? Våga se bortom blockgränser och överenskommelser och gör en insats för barnen. Vad kan vara viktagare?

Jonas Bergström

Mer läsning

Annons