Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mord helt utan heder

Annons
Onsdag 23 januari

Mord helt utan heder

En god vän, vi kan kalla honom Ali, är den yngste sonen i en stor muslimsk familj. Han föddes i Sveriges södra delar i mitten av 70-talet och är uppväxt här.

Ali har övervägande svenska vänner, dricker alkohol med jämna mellanrum och inte heller uppmärksammar han de fem bönestunder som är del i den rättroende muslimens vardag.

Men om mindre än fem år kommer han att vara gift i ett arrangerat äktenskap med en kvinna ur samma religiösa undergrupp. Något annat skulle innebära att han utsatte familjen och speciellt då fadern för skam. För Ali är det inget alternativ. Men han kan i alla fall välja någorlunda fritt bland lämpliga kvinnor från hemlandet även om han inte får träffa sin blivande fru innan äktenskapsavtalet gjorts upp. Den unga kvinna han ändå har privilegiet att välja har däremot inget val alls.

Pliktkänslan är så stark hos en ung man som aldrig ens levt en längre period i ett annat land än Sverige, att hot om våld inte behövs för att få honom att välja en fru ur "rätt" grupp.

Hade Ali gjort ett val familjen inte uppskattat och till på köpet varit kvinna, hade situationen varit allvarligare.

En kvinnlig bekant har vid några tillfället använt mig som alibi med mitt goda minne, för att överhuvudtaget komma hemifrån för att träffa pojkvännen. Hon riskerar knappast sitt liv om fadern kommer på henne. Men det kan räcka med att utestänga henne ur familjegemenskapen för att krossa hennes självförtroende och förstöra hennes liv. För en invandrarfamilj i det segregerade Sverige finns ingen annan självklar gemenskap utanför familjen.

Ändå är hon och Ali lyckligt lottade.

26-åriga Fadime mördades i förrgår kväll av sin far efter år av förföljelse och hot. Den skam hon av fadern ansågs ha påfört familjen kostade henne livet. Skammen berodde på att hon valt att agera utifrån kärlek istället för plikt. Det är inte förenligt med hundratals år av traditioner och ett kulturellt tryck som ställer plikten framför allt annat.

Hedersmord blev faderns lösning på problemet med en dotter han "misslyckats" med att uppfostra. Plikten att rädda familjen ur skammen sattes högre än kärleken till sitt eget barn.

Men är det värre än när män av svenskt ursprung misshandlar och dödar sina kvinnor?

Ja. Inte brottet, men utsattheten för en misshandlad kvinna fördubblas om hon dessutom är av utländsk härkomst. Fortfarande är okunskapen inom den offentliga miljö hon vänder sig för att söka hjälp, om hon vågar, enorm.

Personal vid exempelvis socialförvaltningar vet sällan hur de förväntas bete sig. Borde de behandla invandrare annorlunda än svenskar? Kanske är invandrarnas generella underordning i samhället ett argument för positiv särbehandling. Säkert betyder det ett ökat behov av samhälleligt stöd. Däremot tillåter hänvisningar till "kultur" och "tradition" inte en behandling av människor som samhället utan ifrågasättande måste acceptera.

Inte en chans!

Men det klargörandet har vi inte varit modiga nog att göra av rädsla för att kallas invandrarfientliga. Det riktigt invandrarfientliga vi därmed gör oss skyldiga till är dels att vi upprätthåller myten om att våld mot kvinnor är allmänt accepterat inom invandrargrupperna, dels att vi nekar invandrarkvinnorna det samhällsskydd de förtjänar.

Kanske ska även vi skylla vårt överseende med att det är "tradition" att stoppa huvudet i sanden i det här landet...Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons