Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat utjämning

/
  • Finansmarknadsminister Peter Norman och statssekreterare Erik Thedéen presenterade i går förslaget om ett nytt skatteutjämningssystem.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger att man "forcerat" arbetet med förslaget om ett nytt skatteutjämningssystem. Nej, Norman, ordet du letar efter är "försenat".

Annons

Den västernorrländske riksdagsledamoten Emil Källström (C) lät som en tränare i elitserien i hockey då han i går kommenterade beskedet om skatteutjämningen.

"Detta är inget annat än en arbetsseger för Centerpartiet i regeringsförhandlingarna och det känns riktigt, riktigt skönt att gå på julvila med detta i bagaget", förklarade Källström.

Fullt förståeligt. Matchen om skatteutjämningssystemets framtida utformning har närmast varit att likna vid en utdragen match i hockey där lagen tvingats till minst tre förlängningsperioder, så det känns säkert befriande att det hela är över nu.

Men så diplomatisk som Emil Källström var i sitt uttalande hade nog ingen hockeytränare varit efter en sådan här holmgång.

Det finns nämligen all anledning att vara besviken på uppträdandet från det största regeringspartiets sida.

Utredningen om skatteutjämningssystemet blev klar våren 2011 och sedan dess har frågan dragits i långbänk. När finansmarknadsminister Peter Norman (M) i går lät meddela att man nu kommit överens om ett system som, efter remissrunda, kan träda i kraft 2014 konstaterades det dock att "i grund och botten var utredningens förslag väl avvägt".

Så varför har det då tagit en sådan evinnerlig tid att göra de justeringar av utredningens förslag som ansågs vara nödvändiga?

Varför har inte kommuner och landsting kunnat få besked tidigare och därmed lite mer arbetsro?

Att ett Stockholmscentrerat parti som Moderaterna inte ger en sådan här fråga högsta prioritet är inte så överraskande – det är som bekant moderatstyrda kommuner i huvudstadsområdet som klagat mest över utredningens förslag och som nu ska blidkas med ett extra tillskott av statliga pengar – men det är likväl en anledning till oro.

Har det dominerande regeringspartiet, ett parti som säger sig vilja vara "samhällsbärande", inte större intresse av att ge landet utanför 08-området rimliga förutsättningar att bedriva offentlig verksamhet? Är det så här Moderaterna, som i början av mandatperioden pratade om att man nu skulle börja kampanja på temat "hela Sverige ska leva", tänker agera för att bli Sveriges största parti?

Låt oss hoppas att Peter Norman och hans partikamrater kommer på bättre tankar efter den där julvilan som alla partier tycks längta efter.

Anders Rönmark

Mer läsning

Annons