Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män som hatar kvinnor når nya debattdjup

Annons

Kollegan Jenny Wennberg på Arbetarbladets socialdemokratiska ledarsida i Gävle skrev i förra veckan om hur Värmlandskommunen Karlskoga numera snöröjer "jämställt".

Wennberg noterade att Karlskoga studerat hur de traditionellt snöröjt och att det innebar att "manliga områden" – ringleder och större gator som ledde till mansdominerade arbetsplatser - snöröjdes först och de vägar och platser som i högre utsträckning nyttjas av kvinnor - busshållsplatser, gångbanor och cykelvägar - var betydligt lägre prioriterade.

"När man i Karlskoga väl insett att kommunen gubbplogades valde man att göra om prioriteringsordningen. Då blev det istället vägarna till kommunens förskolor som hamnade överst på listan. Eftersom föräldrar tenderar bege sig dit före de själva ska till jobbet. Sedan plogades vägarna fram till de större arbetsplatserna, och då inte bara till de mansdominerade. Med på prioriteringslistan fanns nu även kvinnodominerade arbetsplatser som sjukhus och kommunala verksamheter. Och efter det var det dags att ploga gång- och cykelbanor till skolorna. Och sedan resten. En prioriteringsordning som fördelar resurserna mer rättvist ...", skrev Jenny Wennberg i sin ledare.

Det är en text som precis lika gärna kunde ha publicerats som spalt på den här ledarsidan som en intressant reflektion om det här med hur exempelvis kommuner signalerar vad och vilka som är viktigast.

Jag hade till det kunnat lägga en beskrivning av min trafikfarliga morgonpromenad de senaste veckorna sedan plogbilarna plogat bort trottoarerna på båda sidor av flera vägar och lederna i Härnösands centrala delar.

En sån text publicerad här på ledarsidan skulle inte alla hålla med om. Såklart. Vi har alla våra olika referensramar.

Men bemötandet Jenny Wennberg fick av vissa av sina läsare var väl inget en normalt funtad person ens skulle kunna drömma om. Därför är det så oerhört viktigt att vi normalt funtade personer sätts in i vad vissa i vår omgivning är kapabla till i anonyma webbkommentarer, mejl och nattliga telefonsamtal.

"Oknullad, ful och korkad, alternativt psykiskt sjuk eller både och. Det blir omdömena efter en artikel rörande snöröjning i Karlskoga", skrev Jenny Wennberg i en uppföljande artikel i helgen efter att ha överösts av mejl om hur korkad hon var, hur ful hon var och hur hennes text var en konsekvens av ett infrekvent sexliv(!).

"Männen som hatar kvinnor är många i Sverige. Män som genom sitt hat riskerar tysta röster som borde höras. För i slutändan är det detta det handlar om. Om att hata kvinnor bort från det offentliga, tysta, sätta på plats, kränka, förnedra, hota och i värsta fall; omsätta hatet i handling."

"Ju mer framträdande din roll är, desto grövre och mer omfattande tycks floden av hat som sköljer över dig bli.

Budskapet från alla dessa röster, till alla dessa kvinnor är brutalt och tydligt; håll käften, vet din plats, utmana inte rådande samhällsnormer och tro aldrig, aldrig något annat än att du är en andra klassens medborgare."

Sådana brev kommer även till mig. I det grövsta, som kom i våras, föreslår en läsare som upprörts över en ledare om invandringspolitik att jag ska starta kampanjen "Våldta mig istället", där jag och andra kvinnor med positiv inställning till en generös invandringspolitik, ska ställa upp på att bli våldtagna av invandrarmän. Vi har ju "valt det på eget bevåg" och måste därför dessutom "se till att ni inte skriker eller så", så att rättrådiga män som exempelvis brevskrivaren inte ska luras att ingripa.

Vad skickar den här hatfulla mannen för uppmaningar till de manliga skribenter som skriver texter i samma ämne? Fokuserar dessa brev också på skribentens utseende och sexliv?

Männen som hatar kvinnor är många. Männen som hatar kvinnor som kräver sin plats i debatten är säkert ännu fler.

Att Jenny Wennberg orkar stå rakryggad och fortsatt skarp trots i deras hatstorm lär ju uppröra dessa ynkliga män ännu mer. Vad ska de dra till med för invektiv nu?

Susanne Sjöstedt

Mer läsning

Annons