Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, (pappa), barn

/

Uppfattningen att små barn inte behöver sina pappor har slagits fast av en av de mer absurda asylreglerna som tillämpas i Sverige.
Men nu ska den äntligen ändras!

Annons

Ett sjukt system verkar vara på väg att ändras. I fjol uppmärksammade många medier en mycket obehaglig, för att inte säga absurd, regel som utan undantag tillämpades på Migrationsverket och stadgar att (manliga) asylsökande i Sverige måste söka uppehållstillstånd i sina hemländer. Detta oavsett om det innebär att de måste lämna sina spädbarn kvar i Sverige.

Men så behöver ju egentligen inte småbarn sina pappor.

Migrationsverket har nämligen konstaterat i ett uppmärksammat fall från ifjol, att det inte råder ett beroendeförhållande mellan en iransk man bosatt i Sverige sedan fyra år och hans då sex månader gamla son född i Sverige med svensk mor.

Beroendeförhållande, slog beslutet fast, rådde däremot mellan sonen och dennes mor då hon var den enda som kunde tillhandahålla den dagliga omvårdnad ett spädbarn kräver.

Vad de menade var att mamman till skillnad från pappan har bröstmjölk. Kanske hade ingen berättat för handläggaren på Migrationsverket att inte alla mammor ammar - men att ingen av den anledningen skulle anse att barnen inte behöver dem.

Onödig som han var för sitt barn ansåg alltså Migrationsverket att den iranske mannen måste skiljas från sin familj och återvända till Iran för att därifrån söka svenskt uppehållstillstånd - en process som kan ta uppemot ett år. Och de fattade beslutet utan hänsyn till det faktum att de redan i förväg visste hur hela processen skulle komma att sluta.

Att ha bott i Sverige i fyra år, leva ihop med en svenska och ha svenskfödda barn räcker nämligen i allt annat än undantagsfall för att beviljas uppehållstillstånd.

När fallet uppmärksammades ifjol hoppades Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson, att praxis skulle ses över och leda till att fler undantag från grundregeln kunde medges. Varför tvinga asylsökande att flänga kors och tvärs över jorden och varför tvinga dem att överge sina nyfödda barn i uppemot ett år helt i onödan?

Tyvärr är detta vara en i raden av nedlåtande och respektlösa regler som omgärdar asylprocessen.

Sedan ifjol höst har både lagstiftningen och Migrationsverkets praxis utretts. Utan framgång. Och sedan utredningen inleddes har flera nya migrationsdomar kommit som inte heller de vill medge undantag. Papporna är inte viktiga nog för sina små för att medges undantag för att få vänta på beskedet om uppehållstillståndet här.

Det verkar ha varit droppen som fick migrationsminister Tobias Billströms (m) bägare att rinna över. Igår beordrade han - äntligen! - fram en lagändring som är tänkt ska åstadkomma det där efterfrågade utrymmet för undantag.

2010 är det tänkt att lagändringen ska kunna träda ikraft. Ytterligare ett år kvar under vilket pappornas roll i sina barns liv ignoreras.

Mer läsning

Annons