Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovar bättre tider för alla

Annons
Onsdag 19 september 2001Lovar bättre tider för alla

En regeringsförklaring späckad med löften men utan nya ministrar levererades av statsministern när riksdagen öppnades.

Statsminister Göran Perssons regeringsförklaring var full av löften, men innehöll inte en enda ny minister. Det måste betyda både att han vet att det finns pengar till alla reformer och att han är nöjd med regeringens insatser. Flera av löftena bör bli betydelsefulla för befolkningen i Ångermanland - även om den utlovade stora moderniseringen av infrastrukturen inte kommer igång förrän efter 2004.

Kommuner med kraftig befolkningsminskning ska få höjt stöd så samhällsservicen kan upprätthållas. Staten ska också engagera sig mer i kommunernas bostadsföretag. Det kan tolkas positivt här men betydligt mer negativt i kommuner som kan och vill sköta sina egna affärer. För att dagstidningar ska delas ut även på lördagar i glesbygd införs ett särskilt stöd.

Arbetet med regionala tillväxtavtal ska utvecklas. Det förefaller nödvändigt ifall hela arbetet med tillväxtavtalen ska ha någon mening, men hur ska det gå till? Det blir skattelättnader för vissa företag, inte alla dock, i de delar av landet som ligger mest illa till geografiskt. Villkoren för näringsverksamhet ska helst bli lika över hela landet och staten ska ta på sig ansvaret för bättre kapitalförsörjning i vissa fall.

Småföretagandet ska stimuleras, men det sägs inte hur.

Det blir en allmän och avgiftsfri förskola för alla fyra- och femåringar från 2003. Maxtaxan inom äldreomsorgen införs nästa sommar, ifall regeringen får som den vill, och alla över 65 år ska få ett skydd mot höga tandvårdskostnader, möjligen också det om ett år.

socialbidragsberoende människor ska vara halverat före år 2004. Och så ska jämställdhetsperspektivet genomsyra alla delar av regeringens politik.

Detta är bara en bråkdel av allt som statsministern lovade i regeringsdeklarationen.

"Nu når förbättringarna Sveriges hushåll" sade Göran Persson. Det behovs nog, för nästa år väntas lågkonjunkturen slå til l ordentligt mot arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons