Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lööf inte enda problemet

/
  • Annie Lööf har inte förmått lyfta Centerpartiet. I stället hamnar partiet sist när väljarna prioriterar 25 tunga frågor.

När väljarna tillfrågas om vilket parti som har bäst politik i 25 tunga frågor hamnar Centerpartiet ohjälpligt sist - bakom både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Sverigedemokraterna ersätter järnrörsmännen Almqvist och Ekeroth med Sven-Olof Sällström och Richard Jomshof. Ekonomisk-politiske talespersonen Sällström har två konkurser bakom sig. Det känns inte särskilt stabilt om man aspirerar på att bli finansminister.

Rättspolitiske talespersonen Jomshof tycker att islam är värre än nazismen och sprider hatiska tidningar till SD:s medlemmar. Han vill dessutom sänka straffåldern till 13 år. Ännu en mörkerman har trätt fram i strålkastarljuset.

SD-skandalen har dock inte satt några djupare spår i opinionen. Partiet har inte backat enligt Skops senaste mätning. Hur det ser ut på lång sikt står skrivet i stjärnorna.

Oroväckande är att var femte svensk i en Novusmätning i Dagens Samhälle (nr 41) tycker att SD har den bästa politiken i frågan om invandring och integration. Det är ett rejält underbetyg till de etablerade partierna, som måste våga stå upp mot SD i stället för att närma sig deras främlingsfientliga politik.

Ett annat parti med stora problem är Centerpartiet. Annie Lööfs parti har ett uselt stöd för sin politik och det sjunker snabbt och kraftigt.

Dagens Samhälle har frågat vilket parti som har den bästa politik i 25 tunga frågor. Centerpartiet hamnar sist – långt efter både Kristdemokraterna och SD.

Resultatet har försämrats i 23 av 25 frågor på ett år. Inte ens i partiets tidigare hjärtefråga miljön får de godkänt betyg, trots att de innebar posten som miljöminister. Miljöpartiet utklassar Centern på det området.

Till och med SD får högre siffror än C på ett antal politikområden. Jimmie Åkessons gäng förväntas sköta landets ekonomi, sysselsättning, skola, sjukvård, familjepolitik och fördelningspolitik bättre än Annie Lööfs parti.

Siffrorna är verkligen en mardröm för den nya partiledaren, som har blivit ett sänke för partiet. Hennes tal om att Centern ska bli det dominerande borgerliga partiet före år 2020 är bara rosa dagdrömmar. Redan om två år kan C stå utanför riksdagen.

Det hjälper inte att vara världens rikaste parti när de har tappat kompassen. Det är inte bara Annie Lööfs tomma snacksalighet som är problemet. Centerpartiet vet inte längre vad det står för.

Förr stod Centern stadigt förankrat i landsbygdens mylla. Längtan efter myllret på Stureplan gjorde att landsbygdens väljare vände partiet ryggen. Intresset i storstäderna är pinsamt lågt.

Miljöfrågan gav de bort till Miljöpartiet i och med uppgörelsen om kärnkraftsutbyggnaden. Talet om federalism och liberalism har fallit platt till marken.

Statsvetaren Tommy Möller säger till Dagens Samhälle att partiet har både identitetsproblem och problem med profileringen inom regeringen. Att byta ut Annie Lööf skulle alltså inte räcka.

Peter Franke

Mer läsning

Annons